miercuri, 13 aprilie 2016

CinePOLSKA - 3 filme poloneze la Cinema Victoria
Institutul Polonez din București și Asociația Cineaștilor din Polonia, cu sprijinul Institutului Polonez de Artă Cinematografică, în colaborare cu Asociația Victoria Film din Cluj-Napoca organizează în perioada 14-16 aprilie Zilele Filmului Polonez, în cadrul cărora spectatorii vor putea vedea unele dintre cele mai bune filme produse recent în Polonia.

„Majoritatea filmelor prezentate în cadrul ediției din acest an a CinePOLSKA înfățișează povești reale. Privindu-le, poți cunoaște evenimente puțin cunoscute din istoria Poloniei și Europei, dar și oameni care au participat la ele”, spune Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din București.

Cluj-Napoca este unul dintre cele șapte orașe din România în care vor fi organizate proiecțiile CinePolska alături de Brașov, Timișoara, Galați, Iași, Oradea și Târgu Mureș.

Programul filmelor proiectate la Cinema Victoria este următorul:

14.04.2016, ora 18.00
DUMNEZEII / Bogowie, Regia: Łukasz Palkowski
Un film despre viața profesorului Zbigniew Religa, care a realizat, cu succes, primul transplant de inimă în Polonia anilor `80. Un omagiu adus acestui om remarcabil care a îndrăznit să lupte cu un tabu moral, cultural și religios, transplantul de inimă fiind perceput ca un act împotriva naturii.

15.04.2016, ora 20.00
VARȘOVIA 44 / Miasto 44, Regia și scenariul: Jan Komasa
Anul 1944, Varșovia sub ocupație germană. Stefan, un tânăr în vârstă de 18 ani, muncește pentru a-și întreține mama și fratele mai mic. Atunci când comandamentul Armatei Poloneze decide să pornească atacul împotriva germanilor slăbiți, care se retrăgeau spre Vest, Stefan se alătură mișcării alături de iubită și prieteni. Deși în primele zile ale revoltei soarta pare a fi de partea polonezilor, după 63 de zile de luptă aceștia capitulează în fața germanilor.

16.04.2016, ora 18.00
CETĂȚEANUL / Obywatel, Regia și scenariul: Jerzy Stuhr
Jan Bratek este implicat într-un accident tragic în fața televiziunii poloneze chiar înainte să sosească președintele. În timp ce este resuscitat, Jan halucinează, retrăindu-și cei 60 de ani de viață în contextul istoric al Poloniei de după război. Astfel, copilăria, tinerețea și maturitatea sa se împletesc cu diferitele sisteme politice ale țării, culminând într-un final surprinzător.

Lungmetrajul Cetăţeanul a fost dublu câştigător la Comedy Cluj 2015 unde a fost laureat cu premiul pentru Cel mai bun film şi Cel mai bun scenariu.

Toate filmele sunt cu subtitrare în limba română.
Biletele pot fi achiziționate de la casa de bilete a cinematografului Victoria.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu