sâmbătă, 28 mai 2016

3.000 de oameni, toboşari zburători şi povestea unui cutremur în deschiderea TIFF 2016

Pot să spun fără să greşesc că am avut parte de cea mai "la înălţime" Gală de deschidere a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Cum la fel de bine aş putea să spun şi că a fost "cutremurătoare". Vineri seara în Piaţa Unirii s-a aplicat o adevărată reţetă a succesului.

Gala a fost una elegantă, iar Tudor Giurgiu, preşedintele Festivalului,  a fost un amfitrion desăvârşit ca de fiecare dată.

I-am avut pe covorul roşu pe marii actori de la HollyCluj care au interpretat roluri celebre din filme de box-office: Pădurea Ghimpe, Amalia, Terminatul, Taxi Driver, Taxidermistul şi Marilyn Monroe de Cluj, respectiv Rareș Brănescu și Dolores Bădulescu, Andrea Cadar, Gheorghe Iftime, Andra Buicu și Radu Bereș. Aceștia au făcut fotografii cu invitații TIFF și au povestit pe scenă despre experiența de a fi actor pentru o zi. Gheorghe Iftime (Terminatul) a menţionat chiar, că el a avut mai avut tangenţă cu actoria. Când a fost mic l-a interpretat pe Moş Ion Roată, într-o piesă la şcoală.

Directorul artistic TIFF, Mihai Chirilov, i-a mulțumit lui Nae Caranfil pentru onoarea de a prezenta în premieră absolută, la TIFF, cel mai recent film al său, și a „declarat că singurul cutremur de la Cluj va fi provocat de râsetele publicului”.

Mihai Chirilov a făcut și câteva scurte recomandări din program, printre care filmul-cult al lui Martin Scorsese în copie restaurată - Taxi Driver, și Sieranevada, al lui Cristi Puiu, în premieră națională la Cluj.

Trupa de acrobaţi Transe Express au oferit spectatorilor prezenţi în Piaţa Unirii un show la înălţine, cu adevărat, plutind deasupra pieţei purtaţi de o macara.
Un nou spectacol Transe Express, de data aceasta cu efecte pirotehnice, este programat la Castelul Banffy de la Bonțida, pe 28 mai, de la 20.30.

Filmul 6,9 grade pe scara Richter regizat de Nae Caranfil a fost prezentat publicului TIFF în premieră mondială, urmând ca în toamnă să fie lansat în cinematografe. Filmul a fost minunat. Publicul l-a savurat, a râs, iar l-a final l-a aplaudat. 
Regizorul se va întâlni cu publicul sâmbătă, 28 mai, de la ora 17.00, la TIFF Lounge, în Piața Unirii, moderator fiind jurnalistul Mihnea Măruță.

La seara de gală au luat parte Emil Boc, primarul orașului Cluj-Napoca, Andreea Esca, Cornel Ilie, Dumitru Prunariu, primul cosmonaut român, căruia TIFF îi dedică sâmbătă, 28 mai, o proiecție specială cu ocazia celebrării a 35 de ani de la primul său zbor în spațiu, echipa filmului 6,9 pe scara Richter, formată din regizorul Nae Caranfil și actorii Laurențiu Bănescu, Miruna Biléi, Maria Obretin, artistul islandez Bardi Johansson, actorul Manolo Cruz.

Moment emoţionant a fost când, pe scenă a fost invitat, de către Todor Giurgiu, să urce Barbu Șofron, fiul jurnalistului clujean Demostene Șofron, protagonist al unei fotografii din arhiva TIFF, pe când avea doar 12 ani.

Dacă nu aţi reuişt să participaţi la Gală sau dacă aţi participat şi doriţi să rememoraţi seara minunată de deschidere a Festivalului, vă invit să "savuraţi" câteva fotografii.***

Festivalul Internațional de Film Transilvania (27 mai – 5 iunie 2016) este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația pentru Festivalul de Film Transilvania.

Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Român, Consiliului Judeţean Cluj, Programului Europa Creativă – MEDIA al Uniunii Europene

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu