luni, 8 august 2016

Un festival cât un judeţ - Drumul lung spre Cimitirul Vesel


Maramureşul e doar la o aruncătură de băţ distanţă de Cluj, iar acolo se întâmplă în fiecare zi un lucru minunat: viaţa îşi continuă cursul, după un ritual străvechi, aparte, nealterat în totalitate de evoluţia urbană. Ca un paradox judeţul Maramureş are mai multe localităţi cu rang de oraş decât judeţul Cluj. Chiar şi aşa, sunt zone întregi în Maramureş neatinse de trecerea timpului, locuri care parcă nu rezonează cu secolul vitezei şi al tehnologiei. Sunt locurile unde bătrânii satelor se încăpăţânează să păstreze vii obiceiurile vieţii de zi cu zi: vara cosesc cât e ziua de lungă, cresc animale, cultivă cele necesare existenţei, toate acestea pentru a-şi asigura traiul, iar pe vreme de iarnă, bărbaţii merg cu sania trasă de cai după fân sau lemne de foc, iar femeile ţes frumoase ţoluri şi veşminte tradiţionale.

Maramureşul este locul care l-a fermecat atât de mult pe irlandezul Peter Damian Hurley încât acesta şi-a transformat încet-încet meseria în hobby. Peter a descins pentru prima oară în Bucureşti, unde a lucrat în domeniul publicităţii. Din 2003 când a ajuns pentru prima oară în Maramureş a început să se gândească la promovarea acestor meleaguri de care s-a îndrăgostit iremediabil. De fiecare dată când l-am întâlnit, fie la lansarea cărţii sale Drumul crucilor, fie la concerte de colinde sau alte evenimente organizate de el, l-am auzit spunând că prin ceea ce face doreşte să trezească în conştiinţa oamenilor, a autorităţilor ideea că viaţa satului, aşa cum e ea, cu casele, tradiţiile, obiceiurile sale, trebuie păstrate în mediul lor natural. Este cu atât mai mult dornic ca aceste lucruri şi stări să fie păstrate, cu cât, spunea el, a văzut ce s-a întâmplat cu tradiţia rurală în Irlanda, care poate fi întâlnită acum doar la muzee.

O încununare a promovării satului maramureşan o reprezintă şi organizarea, pentru al şaptelea an consecutiv, a festivalului Drumul lung spre Cimitirul Vesel.

În perioada 14-21 august 2016 musai trebuie să fii în Maramureş şi să participi la cel puţin unul din evenimentele propuse de organizatori: Festivalul Satelor, Şcoala de vară Moş Pupăză, Sus pe Bradova şi Reuniunea Satelor, desfăşurate sub conceptul Satele Unite ale Maramureşului.

Voi spicui, dintr-un comunicat de presă transmis de organizatori, câteva cuvinte despre fiecare componentă, invitându-vă apoi pe voi le să descoperiţi în detaliu accesând pagina oficială a Festivalului http://www.drumullung.ro/.

În cadrul Festivalului Satelor, toate cele 63 de sate din Țara Maramureșului organizează câte un microeveniment – fără microfon, fără stație de sonorizare – evenimente autentice, despre oameni, obiceiuri și viața satului. Poate fi o seară de muzică și joc, o vizită cu căruța la o stână de oi, un recital la biserică, o șezătoare, o vizită la un meșter popular etc.

Şcoala de vară Moş Pupăză se adresează celor care doresc să stea mai multe zile într-un singur sat şi să aprofundeze cunoştinţe în domenii precum sculptură, muzică şi dans tradiţional, ţesut, fierărie sau pictură.

Sus pe Bradova, în localitatea Bârsana, vor avea loc singurele evenimente amplificate din programul festivalului, ce constau în 4 seri de concerte susţinute de artişti locali şi de nume mari ale muzicii româneşti.

Reuniunea Satelor va avea loc la Săpânţa în ultima zi a festivalului (21 august). Cu această ocazie, toate cele 63 de sate din Maramureş vor fi prezente, organizatorii propunând un „Street Delivery Maramureș”, un circuit de microevenimente, petreceri în grădinile din jurul Cimitirului Vesel, fiecare grădină găzduind 3 – 4 sate din Maramureș, care vor veni cu propria muzică, preparate proprii tradiționale și personalitățile proprii.

"Prin conceptul Satele Unite ale Maramureșului, Festivalul Drumul lung spre Cimitirul Vesel, ediția 2016, deschide o cale de comunicare între România rurală și România urbană, transmițând un mesaj național de solidaritate, în numele celor peste 12.000 de sate din România.
Într-un efort comunitar cu adevărat impresionant și remarcabil la nivel național, nemaiîntâlnit într-un festival în România, toate cele 63 de sate din Țara Maramureșului s-au activat să participe, fiecare cu câte un eveniment – mai mic sau mai mare – unde vizitatorii pot să se întâlnească cu valorile autentice ale satului tradițional.Peter Hurley

Eu mi-am făcut lista cu evenimentele la care vreau să particip! Tu?

Festivalul Drumul Lung spre Cimitirul Vesel este organizat de Asociaţia Interculturală de Tradiţii, prin fondatorul acesteia Peter Hurley, în perioada 14-21 august 2016.

sursa fotografiilor: http://www.drumullung.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu