vineri, 4 martie 2016

Cine-concert: muzică şi film la TIFF.15



După ce au anunţat primele filme ce vor putea fi văzute la TIFF, despre care puteţi citi aici, organizatorii vin şi cu alte informaţii care ne fac să aşteptăm cu şi mai mare nerăbdare ediţia aniversară din acest an.

Astfel după cum suntem informaţi prin comunicatul de presă transmis de organizatori, la capitolul cine-concert vom avea parte de evenimente cu totul speciale.

Două filme cult regizate de Stanley Kubrick și Sergei Paradjanov vor fi acompaniate de muzică originală în cine-concerte aduse pentru prima dată în România, iar un artist finlandez cu totul aparte, Kimmo Pohjonen, vine la Cluj cu un spectacol unic. Casa de Cultură a Studenților (CCS) va fi gazda câtorva dintre evenimentele speciale ale celei de-a 15-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (27 mai – 5 iunie), primele bilete fiind puse în vânzare pe www.biletmaster.ro începând din 4 martie 2016.

Cine-concert: Zone Libre revisite 2001
Duminică, 29 mai, 19.00 - Casa de Cultură a Studenților
Un proiect muzical ambițios și inedit, care a presupus remixul unei capodopere a genului SF, 2001: O odisee spațială (1968), în regia lui Stanley Kubrick. Fostul chitarist al trupei Noir Désir, Serge Teyssot-Gay, și bateristul Cyril Bilbeaud formează duo-ul Zone Libre, recunoscut deja pentru experimentele rock și rap, coloane sonore (Gainsbourg) și acompaniament original pentru filme mute ca Nosferatu, Cabinetul doctorului Caligari, Tabu sau Dr. Jekyll and Mr. Hyde. Însoțit de muzica personală și puternică a celor doi artiști, versiunea remontată a Odiseei Spațiale capătă noi semnificații. Proiectul a fost creat pentru festivalul Printemps des ciné concerts și este adus la Cluj ca parte a parteneriatului TIFF cu Brussels Film Festival. Biletul costă 15 lei și poate fi cumpărat de aici.


Concert Kimmo Pohjonen
Luni, 30 mai, 20.00 - CCS
Un artist excepțional, faimos pentru concertele memorabile susținute la un instrument al cărui sunet l-a revoluționat - acordeonul, finlandezul Kimmo Pohjonen revine în România, la TIFF, după concertul din 2014 de la Festivalul de Jazz de la Gărâna. „A împins limitele și a sfidat așteptările tuturor mai bine de un deceniu, creând concepte și spectacole vizuale uluitoare”, scrie „All About Jazz”. În proiectul Earth Machine Music, de pildă, artistul a integrat în spectacolele sale sunetele dintr-o fermă, de la animale la tractoare. A lansat peste 10 albume, a compus muzică de film, a avut turnee în întreaga lume și colaborări cu DakhaBrakha (invitată la TIFF în 2013) sau Kronos Quartet.
În 2012, artistul a primit premiul Aesthetic Act of 2012 pentru un proiect cu muzicieni de stradă români din Helsinki. În același an, i-a fost acordat Ordinul Leul Finlandei/ premiul Pro Finlandia, una dintre cele mai înalte distincții finlandeze. Unic în stilul său, Kimmo Pohjonen este subiectul unui documentar proiectat la TIFF cu o zi înainte de concert, Soundbreaker (r. Kimmo Koskela). Selectat în numeroase festivaluri, filmul trece prin cariera de 35 de ani a artistului și conține interviuri, fotografii, muzică și materiale de arhivă inedite. La TIFF, Kimmo Pohjonen (acordeon, voce, sunete) va susține concertul alături de Heikki Iso-Ahola (design de sunet) și Otso Vartiainen (design de lumini). Prețul unui bilet este 25 de lei în perioada de pre-sale, până pe 1 mai, și 30 de lei după. Poate fi cumpărat de aici.


A Hawk and a Hacksaw
Acompaniament live pentru Umbrele strămoșilor uitați
Marți, 31 mai, 20.00 – CCS
Miercuri, 1 iunie, 22.00 – Casa TIFF
O combinație exuberantă de genuri, de la gipsy și klezmer la mariachi, cum o descrie „The Guardian”, cine-concertul celor de la A Hawk and a Hacksaw, un proiect balkan-folk multi-instrumental, este un alt cap de afiș la TIFF 2016. Cei doi artiști americani, Jeremy Barnes (fost membru Neutral Milk Hotel) și Heather Trost, vor acompania live, cu muzică originală, celebrul film din 1964 al regizorului ucrainean Sergei Paradjanov, Umbrele strămoșilor uitați/ Shadows Of Forgotten Ancestors, unul dintre puținele filme din lume vorbite în limba huțulilor. Spectacolul este unul electrizant: în anumite momente, muzicienii cântă la câte trei instrumente simultan. Muzica lăutărească și cea tradițională românească au fost o sursă de inspirație constantă pentru duo: unul dintre albume, The Way the Wind Blows (2006), a fost înregistrat parțial în satul Zece Prăjini, cu Fanfara Zece Prăjini. Pe 1 iunie, muzica celor de la A Hawk and a Hacksaw va anima atmosfera și la Casa TIFF, de la ora 22.00.

_________________________________________________________________________________
Festivalul Internațional de Film Transilvania (27 mai – 5 iunie 2016) este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociaţia pentru Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Ministerului Culturii și Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu