luni, 9 mai 2016

16 ţări, 12 filme, un premiu: Trofeul Transilvania!


Cei cinci membrii ai juriului Competiției TIFF 2016 au o misiune dificilă în desemnarea câştigătorului din acest an. Filmele stau sub semnul diversității și inventivității, tinerii cineaști încălcând într-un mod ingenios convențiile genului horror, thriller, romance și western.

Cele 12 filme care concurează pentru Trofeul Transilvania – realizate de regizori debutanți sau aflați la al doilea lungmetraj – vin din 16 țări: Franța, Tunisia, Belgia, Islanda, Danemarca, Australia, India, Bulgaria, România, Marea Britanie, Germania, Israel, Franța, Cambodgia, Spania și, pentru prima dată în istoria festivalului, din Vanuatu. Nouă dintre ele sunt filme de debut.

Cele 12 filme sunt:
  1. Când deschid ochii / As I Open my Eyes / À peine j’ouvre mes yeux, r. Lyla Bouzid (Franța, Tunisia, Belgia, EAU) 
  2. Cîini / Dogs, r. Bogdan Mirică (România) 
  3. Fado, r. Jonas Rothlaender (Germania) 
  4. Fragmentar / Remainder, r. Omer Fast (Marea Britanie) 
  5. Sete / Thirst, r. Svetla Tsotsorkova (Bulgaria) 
  6. Shelley, r. Ali Abbasi (Danemarca) 
  7. Tanna, r. Bentley Dean, Martin Butler (Australia, Vanuatu) 
  8. Tikkun, r. Avishai Sivan (Israel) 
  9. Trei povești din Mumbai / Island City, r. Ruchika Oberoi (India) 
  10. Un loc la umbră / Where There is Shade / De l’ombre il y a, r. Nathan Nicholovitch (Franța, Cambodgia) 
  11. Ușa deschisă / The Open Door / La Puerta Abierta, r. Marina Seresesky (Spania) 
  12. Vrăbii / Sparrows, r. Rúnar Rúnarsson (Islanda, Danemarca)
„Primul film pe care l-am invitat în competiție a fost Island City (India), iar ultimul confirmat a fost De l'ombre il y a (Franța-Cambodgia). Nici că puteau fi mai deosebite unul de celălalt: primul e un film în scheciuri fără legătură între ele, teribil de inventiv și de cameleonic, fiecare dintre cele trei episoade corespunzând unui gen cinematografic. Celălalt sfidează convențiile narative și se sustrage oricărei etichete, generând o experiență cinematografică fără plasă de siguranță, de-o frumusețe și emoție viscerale. Aceste diferențe radicale le caracterizează, de altfel, și pe celelalte zece filme din concurs. În plus, nici unul nu joacă precaut – toate își asumă un risc”, spune directorul artistic TIFF, Mihai Chirilov.

„Sub semnul diversității extreme se află și prezența românească din competiție: dacă producția străină Shelley e o mostră impecabilă de film de groază, prilejuindu-i actriței Cosmina Stratan un excelent rol de compoziție, Câini răstoarnă convențiile filmului de gen - ca să nu mai vorbesc de cele ale Noului Val - și devine un veritabil anti-western balcanic”, adaugă Chirilov.

Singurul film românesc prezent, Câini, primul lungmetraj al regizorului Bogdan Mirică, se află în competiţie şi la Festivalul de film de la Cannes la secţiunea Un Certain Regarde.


Teaser Competiție TIFF 2016: https://youtu.be/M2jfbsjeS9c

Patru dintre cei cinci membri ai juriului Competiției TIFF 2016 sunt Wieland Speck, directorul secțiunii Panorama a Festivalului de la Berlin, Bill Guentzler, directorul artistic al Cleveland International Film Festival, actrița bulgară Margita Gosheva, premiată pentru interpretarea din The Lesson la TIFF 2015, și regizorul polonez Tomasz Wasilewski, distins cu Premiul de regie la TIFF 2014 pentru Floating Skyscrapers și prezent în programul de anul acesta cu United States of Love.

***

Festivalul Internațional de Film Transilvania (27 mai – 5 iunie 2016) este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația pentru Festivalul de Film Transilvania.

Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Român, Consiliului Judeţean Cluj, Programului Europa Creativă – MEDIA al Uniunii Europene


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu