luni, 9 mai 2016

Cele 12 filme din Competiţia TIFF în câteva cuvinte

1. Când deschid ochii / As I Open my Eyes / À peine j’ouvre mes yeux
regia Lyla Bouzid, (Franța, Tunisia, Belgia, EAU) 
Acţiunea filmului se petrece în Tunisia în vara anului 2010, cu câteva luni înainte de Revoluție. Farah o tânără în vârstă de 18 de ani tocmai a absolvit liceul iar familia ei doreşte ca ea să îşi continue studiile şi să devină medic. Ea are cu totul alte preocupări. Cântă într-o formație rock, se îndrăgosteşte şi începe să iubească viaţa agitată de noapte.

2. Câini / Dogs
regia  Bogdan Mirică (România) 
Thriller-ul cu Dragoș Bucur, Vlad Ivanov și Gheorghe Visu în rolurile principale urmărește traseul lui Roman, un tânăr care ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde devine, treptat, martorul unor evenimente bizare.

3. Fado
regia Jonas Rothlaender (Germania) 
Fabian un medic tânar, călătorește la Lisabona în încercarea de a-şi recupera fosta iubită, Doro. Cei doi încep să de apropie din nou până când intervine gelozia lui Fabian. Din acel moment relaţia lor este din nou pusă la încercare.

4. Fragmentar / Remainder
regia Omer Fast (Marea Britanie) 
Un bărbat din Londra își pierde memoria în urma unei lovituri. Ceea ce urmează e o poveste sofisticată despre rolul memoriei în re-construirea identităţii.

5. Sete / Thirst
regia Svetla Tsotsorkova (Bulgaria)
O familie formată din trei membrii trăiesc pe un deal la marginea unui sat. Ei îşi câştigă existenţa spălând aşternuturile de la un hotel. Problemele apar odată cu lipsa apei, care le afecteaza viaţa de zi cu zi. În sat vine o familie de sondori care să îi ajute în descoperirea unui izvor. Şi de aici încep problemele...

6. Shelley
regia Ali Abbasi (Danemarca)
Louise și Kasper doresc să devină părinți, dar Louise nu poate avea copii. Ea pecetluiește un pact cu camerista româncă, Elena (interpretată de Cosmina Stratan), ca să îi poarte copilul, dar lucrurile nu decurg așa cum au plănuit.

7. Tanna
regia Bentley Dean, Martin Butler (Australia, Vanuatu) 
O poveste de dragoste interzisă şi trăită pe o mică insulă departe de orice urmă de civilizaţie în inima pădurii tropicale şi în umbra unui vulcan activ.

8. Tikkun
regia Avishai Sivan (Israel) 
Un tânăr revine la viaţă după 40 minute de inconştienţă. În urma acestui fapt are fel de fel de trăiri iar el bănuiește că Dumnezeu îl testează.

9. Trei povești din Mumbai / Island City
regia Ruchika Oberoi (India)
Filmul are trei părţi şi trei personaje principlale care nu au legătură unele cu altele. 
Prima poveste este despre angajaţii nemulţumiţi dintr-o companie şi hotărârea conducerii de a le acorda aleatoriu câte o zi liberă pe care să şi-o petreacă departe de locul de muncă.
A doua poveste este o frântură din viaţa unei familii. Atunci când soţul este în comă toţi membrii comunităţii sunt alături de ei plini de compasiune, dar membrii familiei ştiu că viaţa lor este mai bună acum.
Personajul principal din cea de-a treia povestire este o fată săracă căruia tatăl i-a aranjat căsătoria cu un mitocan.

10. Un loc la umbră / Where There is Shade / De l’ombre il y a
regia Nathan Nicholovitch (Franța, Cambodgia) 
Firul poveştii ne duce în Phnom Penh, Cambodgia la Mirinda, un transsexual şi dezvoltă legătura care se înfiripă  între el şi o tânără, victimă a traficului de persoane.

11. Ușa deschisă / The Open Door / La Puerta Abierta
regia Marina Seresesky (Spania) 
Filmul este o comedy-drama care surprinde relaţia dintre două prostituate, mamă şi fiică.

12. Vrăbii / Sparrows
regia Rúnar Rúnarsson (Islanda, Danemarca)
Părinţii lui Ari, un tânăr de 16 ani, sunt divorţaţi şi trăiesc în oraşe diferite. Brusc, Ari este trimis la tatăl său care a rămas în oraşul natal, Westfjords. Băiatul are o relaţie dificilă cu acesta iar pentru a depăşi momentele de tensiune caută sa reînnoade relaţiile cu prietenii din copilărie.

Teaser Competiție TIFF 2016: https://youtu.be/M2jfbsjeS9c

Festivalul Internațional de Film Transilvania (27 mai – 5 iunie 2016) este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația pentru Festivalul de Film Transilvania.

Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Român, Consiliului Judeţean Cluj, Programului Europa Creativă – MEDIA al Uniunii Europene


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu