duminică, 25 octombrie 2015

Comedy Cluj #7 şi-a desemnat câştigătorii



Ediţia cu numărul 7 a Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj a ajuns la final. În penultima seară a avut loc Gala de Premiere a câştigătorilor.

Amfitrioanele acestei gale au fost actriţele Diana Cavallioti, Iulia Verdeș și Andreea Vasile. Acestea sunt pentru a doua oară la Comedy Cluj în această formulă, anul trecut ele fiind juriul celor două secțiuni competiționale de scurtmetraj din cadrul celei de-a VI-a ediții.

Juriul competiţiei din acest an, format din scenarista Allegra Houston, actorii Kate O'Toole și Dorian Boguță și criticii de film James B. Evans și Neil Young, a avut misiunea de a desemna câştigătorii pentru Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu şi Cea mai bună interpretare. Iar câştigătorii la aceste categorii sunt:
Candela Peña care a câştigat premiul pentru Cea mai bună actriță pentru rolul din filmul spaniol Las ovejas no pierden el tren/O schimbare de linie;
Zsolt Kovács care a câştigat premiul pentru Cel mai bun actor pentru rolul din VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan/Din motive inexplicabile;
filmul Obywatel/Cetățeanul, al regizorului polonez Jerzy Stuhr, care a câștigat trofeele Cel mai bun film și Cel mai bun scenariu.
În acest an juriul a acordat şi o Menţiune specială filmului VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan / Din motive inexplicabile.

O secţiune specială în cadrul festivalului o au şi filmele de scurtmetraj. Jurizarea acestora a fost făcută de actorii Meda Victor, Rodica Lazăr și Levente Molnár, iar câştigătorii desemnaţi sunt următoarele pelicule: Who’s Up?/Cine urmează? (Franța) a fost desemnat Cel mai bun scurtmetraj independent din competiție, iar Chinese Treachery/Trădare în stil chinezesc a primit premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj studențesc. Juriul competiției de scurtmetraje a decis, de asemenea, că producția The Taste/Gustul merită o Mențiune specială.

Dar cel mai mare juriu al festivalului a fost format din spectatorii care au votat filmele, iar în urma votului lor a fost desemnată pelicula căreia i-a revenit trofeul pentru Premiul Publicului. Acesta s-a acordat filmului regizat de Florian Mischa Böder, Die Einsmakeit des Killers vor dem Schuss/Singurătatea unui asasin înainte să tragă.

Premiul de Excelență Comedy Cluj 2015 a fost decernat in memoriam marelui actor Peter O’Toole. Fiica acestuia, Kate O’Toole, a fost cea care a ridicat premiul oferit de Gilda Lazăr (JTI), și regizorul Declan Cassidy. Actrița a salutat publicul în limba română și a precizat că nu este prima oară când ridică un premiu pentru tatăl ei, dar este prima oară când o face după moartea acestuia, iar acest lucru o emoționează cu atât mai mult. 

Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj 2015 este organizat de Fundația Europeană pentru Cultură Urbană, cu sprijinul Banca Transilvania și Centrul Național al Cinematografiei.

Secțiunea Europeană face parte din proiectul „Legături europene prin cinematografie și dans” și este finanțată printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României.

Secțiunea World Panorama este realizată cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca, Visit Cluj și programului „Cluj - Capitală Europeană a Tineretului 2015”. Proiectul susţine candidatura Clujului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021.

Comedy Cluj este un eveniment inclus în programul “Cluj-Napoca 2015 - Capitală Europeană a Tineretului“.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu