duminică, 22 mai 2016

Câini, de la Cannes la Cluj

Filmul de debut în lungmetraj a regizorului Bogdan Mirică, Câini, a avut premiera mondială la Fstivalul de Film Cannes. Acesta s-a aflat în competiţia Un Certain Regard a Festivalului, secțiune dedicată cineaștilor cu viziuni și stiluri noi și încurajează creațiile îndrăznețe și originale. Filmul a intrat și în competiția pentru Camera d’Or, trofeul acordat celui mai bun debut din selecția oficială.

La Cannes, Bogdan Mirică a primit premiul FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film) în secţiunea Un Certain Regard.

Filmul va mai fi prezent în câteva festivaluri, dar următoarea oprire va fi la Cluj-Napoca, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, unde concurează la două secţiuni.

În Competiţia TIFF 2016 pentru Trofeul Transilvania este singurul film românesc şi se se află în cursă cu alte 11 filme din 15 tări.
În Competiţia Zilelor Filmului Românesc concurează cu alte 10 filme, unele dintre ele proiectate la TIFF în premieră mondială (Două lozuri, regia lui Paul Negoescu, Discordia, regia Ion Indolean, Ultima zi, regia Gabriel Achim, În căutarea tatălui pierdut, regia Ionuţ Teianu, Afacerea Est, regia Igor Cobileanski şi Imagini din vis, regia Sorin Luca), altele având deja câştigate premii internaţionale (Ilegitim, regia Adrian Sitaru premiat la Berlin de Confederaţia Internaţională a Cinematografelor de Artă şi câştigător al premiului „PRIX SAUVAGE“ la „L’Europe autour de l’Europe“).

Actorii principali sunt Dragoș Bucur, Vlad Ivanov și Gheorghe Visu.
În roluri secundare apar actorii Teodor Corban, Raluca Aprodu și Costel Cașcaval. Filmările au avut loc în vara anului 2015, în locații din Brăila, Galați, Teleorman și Giurgiu. 
Bogdan Mirică semnează regia și scenariul, directorul de imagine este Andrei Butică (Poziția copilului, Umbre), iar scenografia îi aparține Augustinei Stanciu (Aferim!).

Multi-premiat pentru scurtmetrajul Bora Bora (2011), scenarist și co-regizor al serialului crime-thriller produs de HBO România - Umbre (2014), Bogdan Mirică a studiat scenaristică la Universitatea Westminster și a semnat scenariul unor filme și seriale marca MediaPRO. În 2013, a fost selecționat la Berlinale Talent Campus, la Festivalul de la Berlin. A publicat o carte numită „Bestseller” (2005), în colecția Râsul lumii de la Humanitas, a lucrat ca director de creație la Graffiti BBDO și a scris pentru „Dilema”, „Observator Cultural” și „Esquire”.

Filmul este distribuit de Transilvania Film şi va intra din toamnă în cinematografele din România.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu