vineri, 29 mai 2015

Timp de 10 zile, Clujul va fi capitala cinematografiei internaţionale

Încă nu s-au stins de tot ecourile Festivalului de la Cannes că un alt festival internaţional de film îşi deschide porţile. Este vorba, desigur, de TIFF.14 care se va desfăşura în perioada 29.05.2015 - 07.06.2015.


Filmele prezentate la Cannes pe care publicul TIFF le poate vedea la Cluj sunt: Comoara (r. Corneliu Porumboiu) care a fost recompensat cu premiul Un Certain Talent, Un etaj mai jos (r. Radu Muntean) care a fost printre preferatele juriului FIPRESCI la Cannes şi scurtmetrajul Ramona care a primit premiul Canal+.

Timp de un an Clujul s-a pregătit pentru TIFF şi propune în această ediţie continuarea unor proiecte începute anii anteriori precum şi unele noutăţi. Printre noutăţi se numără TIFF Campus, un melanj între muzică şi film sau Cine-piscina unde se pot viziona o suită de poveşti despre febra fotbalului direct din piscină. Proiectele deja consacrate precum EducaTIFF, Lets go digital, 10 pentru film sau competiţia locală vin cu o serie de evenimente interesante încât trebuie să îţi faci lista cu câteva zile înainte pentru a fi sigur că nu pierzi ceva ce ai vrea să vezi.


Compagnie des Quidams - FierS a Cheval

Deschiderea oficială va avea loc în această seară în Piaţa Unirii, frumos amenajată pentru acest eveniment, de la ora 20.45. 


Wild Tales
Gala de deschidere va fi urmată de proiecţia în premieră naţională a filmului Poveşti trăznite/Wild tales (r. Damián Szifrón). Pelicula a participat la mai multe festivaluri şi a primit mai multe trofee: Award of the Argentinean Academy, Biarritz International Festival of Latin American Cinema unde a primit premiul pentru cea mai buna actriţă (Erica Rivas) precum şi Premiul Publicului. La Sarajevo Film Festival pelicula a primit cele mai multe premii: Premiul publicului, Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun actor în rol principal (Oscar Martínez), Cea mai bună actriţă în rol principal (Erica Rivas), Cea mai bun actor în rol secundar (Germán De Silva), Cel mai bun sunet, Cea mai bună muzică. În cadrul mai multor festivaluri filmul a fost răsplătit cu premiul pentru Cel mai bun film străin. Dealtfel la această categorie filmul a fost înscris în competiţia pentru Oscar, competiţie câştigată de un alt film văzut la TIFF 2013 – Ida în regia lui Pawel Pawlikowski.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu