vineri, 13 mai 2016

Poveşti "întunecate" la TIFF#15


Secţiunea Umbre/Shadow este una din cele mai aşteptate secţiuni la TIFF, de către amatorii genului horror. Anul acesta, organizatorii le-au pregătit un bonus: Midnight Delirium, despre care puteţi citi aici. Filmele abordează subiecte ca religia, Holocaustul, vampirismul, vrăjitoria şi canibalismul.

Scurtmetrajele din Umbre, selecționate de Mihai Mitrică, se anunță a fi cele mai întunecate de până acum. Din Mexic ajunge la TIFF sadicul Mother of God, în care o tânără devine jertfă într-o ceremonie de incantare a antichristului, Arcana e un film despre vrăjitorie, iar terifiantul Blight e un horror psihologic despre un tânăr preot chemat să rezolve un caz de posedare dintr-un sat izolat. Pentru fanii hardcore, Sister Hell abundă în sex, violență și atacuri la adresa religiei. De un absurd blasfemator, Disco Inferno, recompensat cu premii în peste 35 de festivaluri, imaginează un iad plin de simboluri oculte și femei în ținute Illuminati. De neratat este capodopera animată The Mill at Calder’s End, al maestrului efectelor speciale Kevin McTurk, o poveste gotică de groază despre care Guillermo del Toro spune că omagiază și reinventează vechile filme clasice.
Deranjant și în același timp fermecător, Fuckkkyouuu a făcut recent valuri la Sundance, unde a fost sold-out. Filmul explorează posibilitatea întâlnirii cu sinele din trecut. Into the Mud este o poveste despre teroarea de a fi urmărit și încercarea de a scăpa din mâinile prădătorului. Puteri malefice se ascund și în lacul din horror-ul The Pond, iar mitul lui Frankenstein primește o interpretare modernă în Saint Frankenstein. Între suprarealism și macabru pendulează și Messe Noir, clipul trupei Behemoth, iar pe Dorian Boguță îl redescoperim în rolul de regizor în Sfârșit.


În Umbre-Lungmetraj, printre filmele selecționate de directorul artistic Mihai Chirilov se află Blind Sun, un thriller despre singurătatea unui imigrant ajuns în Grecia, în mijlocul unui val de caniculă, transgresivul Ludo, care atinge noi teritorii neexplorate ale genului horror și are potențialul de a schimba fața cinema-ului horror indian. În filmul său de debut Lace Crater, Harrison Atkins amestecă genurile subtil, făcând treceri de la comedie la dramă și explorând teme ca izolarea și nevoia de conexiune umană sau chiar supranaturală. Prezentat în premieră la Berlinale în Panorama, Aloys analizează viața izolată a unui detectiv scufundat într-o lume construită din înregistrările de pe camerele de supraveghere. Couple in a Hole al lui Tom Geens este povestea cu accente suprarealiste a unui cuplu îndoliat, iar regizorul român Jamil Hendi debutează în lungmetraj cu producţia independentă Vizitatorul, un horror care se petrece într-un apartament cu o istorie sumbră din București, în care joacă Ionuț Grama, Oana Irina-Duțu și Andreea Boșneag.

Juriul Shadows Shorts este alcăuit din Eliran Kantor – artist și ilustrator pentru peste 10 de coperte de album pentru trupe rock și metal, Carter Pilcher – fondatorul Shorts International, membru al British Academy of Film and Television Arts, și Louis Savy – director al Sci-Fi London Film Festival.

Festivalul Internațional de Film Transilvania (27 mai – 5 iunie 2016) este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația pentru Festivalul de Film Transilvania.

Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Român, Consiliului Judeţean Cluj, Programului Europa Creativă – MEDIA al Uniunii Europene

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu