duminică, 13 mai 2018

Program eclectic la TIFF.17 – scurtă trecere în revistă a ceea ce înseamnă ediţia cu nr. 17


Aşa cum ne-am obişnuit până acum, la Festivalul Internațional de Film Transilvania (25 mai – 3 iunie, Cluj-Napoca) avem parte de filme bune, filme noi, filme care plac şi filme care nasc multe discuţii şi controverse, cu alte cuvinte, TIFF este mereu provocator. Ediţia din acest an îşi păstrează acest statut şi debutează în data de 25.05.2018 în Piaţa Unirii cu proiecţia filmului Foxtrot în regia lui Samuel Maoz, un film grav, un film serios care a stârnit destule controverse şi se încheie în data de 03.06.2018 în aceeaşi locaţie cu un film clasic, un blockbuster al anilor ‘80, Marele albastru (Le grand bleu / The Big Blue, r. Luc Besson).

Se anunţă o ediţie surprinzătoare în care vom avea ocazia să revedem la TIFF cineaşti care vor reveni după mai mulţi ani, dar şi să participam la câteva întâlniri în premieră cu mari maeştrii ai cinematografiei româneşti. Programul include filme şi activităţi din cele mai diverse care îmbină noile forme de storytelling audiovizual şi cinematografie interactivă, prezentate în cadrul programului InfiniTIFF, cu proiecţii de pe VHS în cadrul programului pregătit de Shockproof Film Festival din Cehia. Totodată voma vea parte de premiere absolute, de debuturi surpriză, de proiecţii-performance, proiecţii şi evenimente culinare, concerte şi proiecţii speciale în locaţii noi, cum ar fi H33 sau Urania. 

Dacă tot e să vă vorbesc despre premiere trebuie reţinut faptul că anul acesta, după mai mulţi ani, Româniava fi prezentă în competiţia internaţională cu 2 filme care nu au fost încă văzute în cinematografele autohtone. Este vorba despre Nu mă atinge-mă de Adina Pintilie şi Charleston în regia lui Andrei Crețulescu. De asemenea în secţiunea ZFR sunt programate13 lungmetraje (5 dintre ele în premieră mondială - 3 filme de ficţiune şi 2 documentare) și 22 de scurtmetraje, altele distinse cu premii importante în marile festivaluri.

Pe lângă secţiunile deja consacrate Competiție, Supernova, Umbre, Fără limită, Ce se întâmplă, documentarule?, Zilele Filmului Românesc, Suspecți de serviciu, Ziua Maghiară, EducaTIFF și Ziua HBO continuă secţiunile Film Food şi Carte Blanche. Alte 10 filme vor concura pentru premiul FIPRESCI încadrul secţiunii tematice A fi sau a nu fi politic corect? iar o serie de proiecţii speciale vor avea loc încadrul secţiunilor România 100 şi Close-up Ingmar Bergman. Focus-ul de ţară din acest an este îndreptat spre Bulgaria şi Rusia. Focus Bulgaria propune o selecție alcătuită din opt creații ale noii generații de cineaști bulgari iar prin intermediul filmelor prezentate în secţiunea Amintiri din URSS publicul cinefil are şansa de a (re)descoperi pe marele ecran, în copii noi restaurate digital, filme ce umpleau sălile de cinema în anii ’80 nu doar în România, ci întoate țările din blocul socialist.

Programul Weekend la Castel se desfăşoară în 25 si 26 mai şi vainclude jocuri interactive, ateliere creative și spectacole pentru copii pe timp de zi, urmând ca după lăsarea serii, curtea Castelului Banffy de la Bonțida să se transforme în decorul unor evenimente spectaculoase.

Dintre invitaţii de marcă ai acestei ediţii îi voi aminti doar pe cei cărora le vor fi oferite premii pentru întraga activitate cinematografică:
- Fanny Ardant revine în România ca invitat special şi va primi Trofeul Transilvania pentru întreaga carieră;
- Actriţa Anna Széles va fi distinsă cu Premiul pentru întreaga carieră;
- Premiul de excelență îi va fi oferit actorului și producătorului Dan Nuțu.

Zilele următoare viu reveni informaţii detaliate despre fiecare Secţiune în parte, despre program şi invitaţii speciali.


Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația pentru Festivalul de Film Transilvania.

Cu sprijinul: Ministerului Culturii și Identității Naționale, Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Român, Consiliului Judeţean Cluj, Programului Europa Creativă – MEDIA al Uniunii Europene.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu