marți, 17 octombrie 2017

Despre full dome din ziua 2 şi Fake News de miercuri

Ziua de marţi, a doua din cadrul Astra Film Festival, mi-am rezervat-o unei secţiuni care are menirea de a familiariza publicul cu noi forme ale cinematografiei, care pătrund din ce în ce mai mult şi în lumea filmului documentar: full dome, VR şi video 360.

Vă recomand tuturor să nu rataţi şansa de a viziona cel puţin o producţie proiectată în dome-ul instalat în Piaţa Mare a oraşului. Garantez o atmosferă feerică!
Pentru mine, de câte ori am păşit în dome, lumea reală a rămas undeva departe, în ciuda faptului că experienţele cinematografice inedite le-am trăit în locul cel mai aglomerat al Sibiului. De câte ori începea un video nou se producea o rumoare sub cupolă. Erau copii care se minunau de imaginile proiectate deasupra lor. Din când în când de auzea câte o voce care exclama "uite un avion!", "vezi? e un peşte!", "acolo sunt magazine!".
Proiecţiile la care am participat au fost dintre cele mai diverse. Am văzut filme care sunt rezultatul unor colaborări interdisciplinare: muzică, pictură, arta fotografică, animatori digitali, dans, şi documentare cu rol didactic/educativ, care încearcă să răspundă la câteva întrebări actuale: poate un super-vulcan sa erupă in timpul nostru?  sau ce înseamnă să trăim în lumea interconectată de astăzi?

Miercuri am să revin cu picioarele pe pământ, cum se spune, pentru a participa la discuţia panel despre Fake News. Evenimentul propune vizionarea a 2 documentare Breaking Fake News, războiul de după războiul rece, de Marian Voicu şi Nothing But Lies - Fighting Fake News de Tim White. Acestea vor fi urmate de o discuţie la care vor participa Marian Voicu, jurnalist și regizor în calitate de moderator, Angela Cristea, șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România și Yevhen Fedchenko, director al Școlii de Jurnalism Mohyla (UKMA), co-fondator și redactor-șef la stopfake.org, care vor aborda cele mai bune soluții împotriva atacurilor fake news.

Până să intru în lumea reală vă las cu câteva poze de la "iglu" cum îi mai spun unii. 

Astra Film Festival 2017 (16 şi 22 octombrie 2017) este organizat de Astra Film - CNM Astra și Fundația Astra FilmAFF.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu