joi, 4 iunie 2015

Astăzi încep Zilele Filmului Românesc la TIFF

2014 şi începutul lui 2015 au fost ani buni pentru cinematografia românească motiv pentru care anul acesta la TIFF au fost aduse multe producţii pentru a fi prezentate în cadrul Zilelor Filmului Românesc. Astfel publicul va putea viziona 31 de filme. Dintre acestea, 8 lung metraje şi 18 scurtmetraje vor rula în competiţie. Unele dintre ele sunt prezentate în premieră mondială la TIFF: “Bucuteşti NonStop” în regia lui Dan Chişu, “Lumea e a mea” regia Nicolae Constantin Tănase şi “Bondoc” regia Mihai Maincan, Cristian Delcea şi Mihai Voinea.

Bondoc (România)

Tot în cadrul ZFR publicul cinefil este invitat să descopere sau să redescopere câteva dintre cele mai importante filme semnate de Mircea Daneliuc. În cadrul retrospectivei vor fi proiectate 12 filme cuprinzând toate etapele carierei sale: “Cursa” (1975), „Vânătoarea de vulpi” (1980), „Probă de microfon” (1980), „Croaziera” (1981), „Glissando” (1984), „Iacob” (1988), „A unsprezecea poruncă” (1991), „Patul conjugal” (1993), „Această lehamite” (1994), „Senatorul melcilor” (1995), „Cele ce plutesc” (2009) şi scurtmetrajul său de absolvire, „Dus-întors” (1972).
Regizorul Mircea Daneliuc va fi celebrat în cadrul Festivalului cu ocazia celor 40 de ani trecuţi de la debutul său regizoral, care a avut cu ocazia lansării lungmetrajului “Cursa” (1975). (Acest film este şi debutul actriţei Tora Vasilescu.)

Proba de Microfon (România)


Filme precum “Aferim!” în regia lui Radu Jude şi “Aliyah DaDa” în regia Oanei Giurgiu vor fi proiectate în afara competiţiei în perioada 4-6 iunie. Aseară în Piaţa Unirii a fost proiectat filmul lui Tudor Giurgiu “De ce eu?” în faţa a peste 2.200 de spectatori.

Aferim! (România, Cehia, Bulgaria)

Aliyah DaDa (România)

Nu în ultimul rând TIFF-ul a inclus în program filmele prezentate şi premiate la Cannes anul acesta: „Comoara” (r. Corneliu Porumboiu) care a fost recompensat cu premiul Un Certain Talent, „Un etaj mai jos” (r. Radu Muntean) care a fost printre preferatele juriului FIPRESCI la Cannes şi scurtmetrajul “Ramona” care a primit premiul "Canal+". Filmul va fi distribuit pe Canal+ din Franţa. 

Comoara (România, Franța)

Juriul Competiţiei de lungmetraj din cadrul Zilelor Filmului Românesc este format din Roberto Cueto, membru al comitetului de selecție al Festivalului Internațional de Film de la San Sebastián, Mimi Plauche, director de programe al Chicago IFF şi Miroslav Mogorovic, producător şi fost director executiv al Festivalul Internațional de Film de la Belgrad.

Juriul Competiţiei de scurtmetraj din cadrul Zilelor Filmului Românesc este format din Ştefan Adrian, director executiv al festivalului goEast, Sheila Seacroft a fost unul din fondatorii festivalului de la Sunderland şi Dimitris Kerkinos membru în echipa festivalului internaţional de film de la Salonic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu