vineri, 1 aprilie 2016

Someşul ne provoacă să fim creativi - Someş Delivery



Oamenii frumoşi ai Clujului ce iubesc Someşul, îi provoacă pe toţi cei mai inspiraţi şi creativi dintre noi, la un concurs de proiecte care vizează animarea zonei cuprinse între  Podul Napoca şi Podul Garibaldi. Ideile de proiecte pot să fie de amenajare a malurilor râului pe tronsonul cuprins între Podul Napoca şi Podul Garibaldi sau de activităţi ce se pot desfăşura în zona amintită.

Potrivit comunicatului de presă transmis de organizatori: "pot participa orice persoane, grupuri sau organizații, indiferent de domiciliu, pregătire sau experiență.
Ideile de reconectare a Clujului și locuitorilor săi cu Someșul pot fi trimise până în 4 mai 2016 echipei Someș Delivery, care va susține financiar și logistic implementarea celor mai bune dintre ele, selectate de juriul competiției.

Mai exact, se înceară găsirea de idei de amenajări temporare, instalații sau performance‑uri care pot produce efecte durabile în relația locuitorilor cu Someșul sau care testează posibile utilizări cotidiene ale acestui spațiu public. Proiectele pot ține de domenii diverse (arhitectură, mediu, antropologie, muzică, arte vizuale și performative, sociologie, aplicații online, sport, gastronomie, urbanism etc.), având prioritate inițiativele care lucrează cu comunitatea și produc spațiu public incluziv din punct de vedere social.
Propunerile trebuie să fie legate de folosirea cotidiană, firească și permanentă a Someșului, nu una ocazională, cu caracter festivalier; ele vor încuraja plimbarea, relaxarea și socializarea pe malurile râului. Valorile Someș Delivery se pot reflecta în proiecte care vorbesc despre bune practici și bună vecinătate, crearea de legături și conexiuni între zone ale orașului prin amenajarea unor trasee urbane alternative, pietonale sau de biciclete. Dat fiind caracterul lor temporar, intervențiile, chiar dacă au potențialul unei folosiri pe termen lung, trebuie să fie non-invazive și reversibile, fără să afecteze cadrul natural.
Premiile, constând în sume de bani de până la 5000 lei, sunt destinate implementării proiectelor câștigătoare. Juriul care va face selecția e compus din Alexa Băcanu, Miki Braniște, Mihai Mateiu, Adriana Măgerușan, Marius Moga, Șerban Țigănaș și un reprezentant al comunității.
Toate detaliile legate de acest concurs, inclusiv calendarul și modalitatea de aplicare, se pot găsi pagina dedicată de pe site-ul Someș Delivery: http://somesdelivery.ro/proiecte/2016/"

Someş Delivery este la a doua ediţie şi se va desfăşura în perioana 18-19 iunie 2016.

Pentru cei care doresc să (re)vadă cum a fost la prima ediţie îi invit să acceseze link-ul: http://blog-de-cinefil.blogspot.ro/2015/06/somes-delivery-2015.html


Someș Delivery e un proiect independent organizat de Fundația Cărturești, Ordinul Arhitecților din România și Asociația miniMASS, care provoacă și testează ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașului Cluj-Napoca.

Gândit pe termen lung, el abordează în fiecare an un alt segment al râului, pe care îl analizează dintr-o perspectivă pluridisciplinară. Someș Delivery urmărește să identifice potențialul, dar și problemele fiecărui spațiu, prin concursuri de idei și amenajări, prin evenimente care implică riveranii și comunitatea în general, toate organizate cu respect pentru mediul natural.

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca. Someș Delivery sprijină candidatura orașului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu