Festivalul Internaţional de Film Transilvania a început în 2002 cu 30 de filme proiectate în 3 cinematografe. La începutul anului 2011, TIFF a fost acreditat de către Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Producătorilor de Film (FIAPF) ca festival competitiv adresat regizorilor aflaţi la primul sau al doi-lea lungmetraj. TIFF a ajuns astfel în compania selectă a celor mai bune 50 de festivaluri de film din lume.
În cifre, TIFF ediţia cu numărul 14 a însemnat 222 de filme din peste 50 de tări, 400 de proiecţii, aproape 50 de evenimente speciale şi concerte, 850 invitaţi şi peste 73.000 de spectatori plătitori de bilete. Având în vedere faptul că proiecţiile de la TIFF Campus, Depozitul de Filme şi Mănăştur Open Air precum şi concertele gratuite din cadrul NORWAVE au fost gratuite, organizatorii apreciază că numărul total de participanţi la TIFF a fost de peste 110.000.
Record de spectatori au avut proiecţiile din Piaţa Unirii Open Air. La Gala de deschidere aproape 2.400 de spectatori au aplaudat fragmentul din spectacolul muzical FierS à Cheval al companiei de teatru stradal Compagnies des Quidams, la proiecţia filmului “De ce eu?” în regia lui Tudor Giurgiu au participat peste 2.200 de oameni, joi seara peste 1.500 de spectatori au “căutat” “Comoara” lui Corneliu Porumboiu în Piaţa Unirii, iar la filmul de încheiere al festivalului “Trash” în regia lui Stephen Daldry au fost aproape 2.200 de spectatori. Filmul “Comoara”a fost pe locul 3 la numărul total de bilete vândute, la toate cele 3 proiecţii din cadrul TIFF.
Gala de deschidere |
Proiecţia specială Kurt Cobain: Montage of Heck la Castelul Banffy Bonţida |
Un mare success la public au avut noile proiecte lansate anul acesta: TIFF Campus şi Depozitul de Filme. Conform declaraţiilor lui Tudor Giurgiu, preşedintele festivalului, evenimentele de la Depozitul de Filme vor continua în fiecare week-end. Primul eveniment care va avea loc este proiecţia filmului care a câştigat Trofeul Transilvania, “Incendiul” regizat de Juan Schnitman (Argentina).
Festivalul Internațional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie 2015, Cluj-Napoca) este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană.
Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Român, Consiliului Judeţean Cluj, Programului Europa Creativă – MEDIA al Uniunii Europene.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu