sâmbătă, 28 mai 2016

Recomandări de TIFF 2016 - ziua 2


E foarte greu de ales ce să vezi în ziua 2 de TIFF, din cele 45 de proiecţii, proiecţii speciale şi evenimente. O să încerc să le punctez pe cele mai importante sau care merită văzute din punctul meu de vedere.
O să încep prin a vă spune că de la 18.30 la Casa de Cultură va avea loc o proiecţie specială, în prezenţa primului cosmonaut român, Dumitru Prunariu. Prin aceasta TIFFcelebrează 35 de ani de la primul zbor în spațiu al lui Prunariu. Vor putea fi vizionate filmul american Operaţiunea Avalanşa şi scurtmetrajul românesc Opt zile în cosmos.

Regizorul lituanian Šarūnas Bartas va putea fi "luat la întrebări" după proiecţia filmului Few of Us care va putea fi văzut la Cinema Arta de la ora 14.30. (Focus Lituania)


Tot astăzi se dă startul petrecerilor la Casa TIFF şi la Palatul Urania, acestea din urmă desfăşurându-se sub genericul TIFF Music Nights. La Palatul Urania trupa care va concerta de la ora 21.00 este The Mono Jacks, trupă de rock alternativ din Bucureşti, iar la Casa TIFF de la ora 22.00 vor cânta lituanienii de la Garbanotas Bosistas (neo-folk).


Azi e prima zi de Weekend la Castel, unde, de la ora 12.00 până la 17.00 cei mici pot participa la diverse activităţi dedicate lor, Castelul Banffy de la Bonțida devenind un teren de joacă și spațiu pentru ateliere creative și spectacole pentru copii. Seara este rezervată The Show of Shows, un documentar captivant și pe alocuri tulburător despre un secol de vodeviluri, spectacole de circ, bâlciuri și carnavaluri, iar cei de la Transee Express ne vor oferi încă un spectacol captivant, diferit faţă de cel de aseară, Tambours en Feu se numeşte. Parada festivă cu toboșari se va încheia cu un spectacol de lumini, sunet, foc și artificii, înaintea proiecției filmului The Show of Shows.


De la ora 21.00, la Casa de cultură poate fi vizionat filmul Carol, regizor Todd Haynes, film cu șase nominalizări la Oscar, cu actrițele Cate Blanchett și Rooney Mara în distribuție. Proiecţia are scop caritabil fondurile strânse din vânzarea biletelor vor fi donate Fundației Hospice Casa Speranței. Fondurile strânse vor fi folosite pentru îngrijirea paliativă a copiilor care suferă de boli incurabile și limitatoare de viață.

La TIFF Lounge, de la ora 17.00 regizorul Nae Caranfil va avea o discuţie cu publicul, moderată de jurnalistul Mihnea Măruţă.

În Piaţa Unirii va rula filmul norvegian Valul Ucigaş de la ora 21.45.

În rest multe filme după cum spuneam din toate secţiunile: Competiţie, 3X3, Ce se întâmplă documentarule, retrospectiva Sion Sono, #Animal, Fără limită etc. Programul poate fi consultat aici

O zi minunată să aveţi! Ne vedem la TIFF, iar seara târziu aici, pentru o retrospectivă a zilei şi recomandări pentru mâine!


Festivalul Internațional de Film Transilvania (27 mai – 5 iunie 2016) este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația pentru Festivalul de Film Transilvania.

Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Român, Consiliului Judeţean Cluj, Programului Europa Creativă – MEDIA al Uniunii Europene


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu