vineri, 16 septembrie 2016

Drumul regilor - Transalpina - o altfel de călătorie

Regizorul Dumitru Budrala la filmarile Drumul regilor - Transalpina (sursa foto: http://www.astrafilm.ro/)

Pentru cei mai mulţi dintre noi, Transalpina nu reprezintă mai mult decât o călătorie cu maşina pe un drum spectaculos aflat la cea mai mare altitudine din ţara noastră. Pentru oamenii locului însă, Transalpina este "vechiul drum al transhumanţei străbătut de generaţii întregi", după cum spune în documentarul său regizorul Dumitru Budrala.

Ilustrul om de cultură este unul dintre oamenii locului, pe care ţinuturile natale cu legendele lui l-au fascinat dintotdeauna. Acum ne invită, prin  intermediul celui mai nou documentar al său, Drumul Regilor - Transalpina, la o plimbare prin istoria şi legendele acestor minunate meleaguri, din vremurile când erau locuite de uriaşi până în zilele noastre.

Filmul este o veritabilă lecţie de istorie, atât prin intermediul imaginilor şi filmelor de arhivă integrate atât de firesc în imaginile prezente, cât şi prin mărturiile bătrânilor satelor, care la vremea începerii construirii Drumului Regelui erau copii.

Vederile aeriene sunt fabuloase, de asemenea şi muzica ce ne însoţeşte pe tot parcursul documentarului. Ansamblul muzică-imagine este atât de bine îmbinat încât îţi dă senzaţia că muzica a fost captată din natură, în acelaşi timp cu imaginile.

După ce suntem purtaţi pe cărările istoriei şi ale legendelor, de la Zalmoxis şi Decebal, până în zilele noastre, filmul se încheie cu o frază remarcabilă: "Este drumul strămoşilor mei. Drumul meu. Drumul copiilor mei". Aceste cuvinte, în ton cu primele şi ultimele cadre, maşina de epocă şi ceaţa misterioasă de la început şi drumul modern, dinamic, frumos luminat de la final, întăresc ideea de continuitate şi sunt un îndemn de păstrare a datinilor strămoşeşti.


Filmul este o producție Astra Film Sibiu, CNM ASTRA și Consiliul Județean Sibiu, realizat cu sprijinul Ministerului Culturii și al Centrului Național al Cinematografiei.

Dumitru Budrala este cunoscut pentru filmele Blestemul ariciuluiLa drum și Județul Sibiu — Poarta de sud a Transilvaniei. În fiecare dintre acestea a avut abordări diferite ale subiectelor tratate. În Blestemul ariciului exploreaza realitatea de zi cu zi a unei familii sărace de romi şi o prezintă lăsând la o parte clişeele etnice. Filmul a avut un circuit festivalier impresionant în Europa, America de Nord și de Sud, Asia și Africa.
Documentarul La drum este despre transhumanţă şi pericolele cu care se confruntă ciobanii pe drumul transhumanţei, iar Județul Sibiu — Poarta de sud a Transilvaniei este un film de prezentare al județului Sibiu, devenit viral pe internet. 

În 1993, a fondat la Sibiu, Astra Film Festival, care anul acesta (2016) va avea loc între 17 și 23 octombrie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu