duminică, 26 martie 2017

Primele dezvăluiri din programul TIFF.16

În mai puţin de 10 săptămâni se dă startul ediţiei cu numărul 16 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, care va avea loc în perioada 2 - 11 iunie 2017.
Organizatorii au anunţat în urmă cu ceva vreme primele filme care fac parte din progrmul acestei ediţii aşa că o să vă fac un rezumat al acestora în cele ce urmează.


Retrospectiva de anul acesta este organizată în parteneriat cu Institutul Francez şi este dedicată regizorului Jean Pierre Melville. Vor fi proiecate 6 din cele 13 lungmetraje realizate de prolificul regizor şi un scurtmetraj. Urmărindu-le vom avea ocazia să revedem pe marele ecran mari actori francezi precum Alain Delon, Yves Montand, Andrè Bourvil, Jean Paul Belmondo, Lino Ventura ca să îi numesc doar pe câţiva. Cele 6 producţii sunt considerate cele mai bune thrillere ale cinematografiei europene: Le Silence de la mer (1949), Bob le flambeur (1955), Léon Morin, prêtre (1961), Le Doulos (1962), L’armée des ombres (1969), Le Cercle Rouge (1970). Lor li se alătură scurtmetrajul Vingt-quatre heures de la vie d’un clown realizat în 1946.


Pentru că organizatorii îşi doresc ca cinefilii prezenţi la TIFF.16 să aibă parte de cele mai bune filme au inclus în program producţii premiate la mari festivaluri internaţionale şi producţii apreciate de critici care apar în topurile acestora. Primele titluri prefigurează un program eclecic în care vom putea vedea filme care abordează teme fierbinţi ale momentului precum politică, religie, societate, dar şi filme cu "lipici" la public:

- Neruda (2016) regizor Pablo Larraín a căştigat mai mute premii la festivalurile la care a participat. Ultimele premii din palmares sunt câştigate anul acesta la Palm Springs International Film Festival: Cine Latino Award şi Premiul FIPRESCI.
- El ciudadano ilustre/ The Distinguished Citizen (2016) regizori Gastón Duprat şi Mariano Cohn a fost desemnt Cel mai bun film ibero-american la Goya Awards 2017 şi Cel mai bun film latino-american la 
José María Forqué Awards.
- Ministry of Love (2016) regizor  Pavo Marinkovic
- Paris, pieds nus/ Lost in Paris (2016) regizori  Dominique Abel şi Fiona Gordon
- The Student/ (M)ucenicul (2016) regizor Kirill Serebrennikov 
- Que Dios Nos Perdone/ May God Save Us (2016) regizor Rodrigo Sorogoyen 
- La pazza gioia / Like Crazy (2016) regizor Paolo Virzì

Primele titluri care creionează secţiunea Ce se întâmplă, documentarule? sunt:
- La Libertad del Diablo/ Devil’s Freedom (2017) regizor Everardo González
- Austerlitz (2016) regizor Sergei Loznitsa
- All These Sleepless Nights (2016) regizor Michal Marczak a fost desemnat Cel mai bun documentar la Sundance Film Festival. 

Despre industria dezvoltată de Festival şi despre proiectele în cadrul cărora se mai poate aplica vă invit să citiţi aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu