În mai puţin de 10 săptămâni Clujul va deveni pentru al 16-lea an consecutiv centrul mondial al cinematografiei datorită Festivalului Internaţional de Film Transilvania, care va avea loc în perioada 2 - 11 iunie 2017. Nu este bombastică această etichetă dacă e sa mă rezum doar la faptul că în urmă cu 6 ani Festivalul a fost acreditat de către Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Producătorilor de Film (FIAPF) ca festival competitiv adresat regizorilor aflaţi la primul sau al doi-lea lungmetraj. TIFF a ajuns astfel în compania selectă a celor mai bune 50 de festivaluri de film din lume.
De-a lungul celor 15 ediţii desfăşurate până acum Festivalul a crescut, s-a dezvoltat şi contribuie foarte mult la includerea cinematografiei româneşti în marea industrie cinematografică mondială. Pe lângă proiecţia, jurizarea şi premierea unor filme, organizatorii au dezvoltat şi alte sectoare specifice domeniului, care s-au concretizat în câteva proiecte:
Transilvania Pitch Stop este dedicat cineaștilor din România și Republica Moldova aflați la primul sau al doilea lungmetraj și oferă consultanță personalizată de dezvoltare de scenariu, training și o platformă pentru susținerea pitch-ului în fața unor potențiali parteneri. Mai multe informaţii despre competiţia din acest an gasiţi aici.
Deadline pentru înscrieri: 12 aprilie 2017.
În cadrul Competiţiei locale, organizatorii îşi propun să descopere și să susțină talentele din zonă, competiția fiind dedicată cineaștilor și artiștilor vizuali profesioniști sau amatori originari din Cluj sau care locuiesc, lucrează, studiază în orice localitate din județ. Mai multe informaţii despre competiţia din acest an gasiţi aici.
Deadline pentru înscrieri: 20 aprilie 2017.Transilvania Talent Lab se adresează profesioniştilor din diverse domenii ale cinematografiei.
EducaTIFF este un program de educaţie cinematografică pentru elevi care a avut un mare succes încă de la prima ediţie. Programul presupune vizionarea de filme dedicate copiilor şi tinerilor dar şi ateliere de animaţie sau lecţii de cinema.
Let's go digital se adresează adolescenţilor cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, din toată ţara, pasionaţi de film și fotografie.
10 pentru film este secţiunea în cadrul căreia 10 dintre cei mai talentaţi actori de pe scenele din ţară sunt prezentaţi anual, în cadrul TIFF, profesioniştilor din lumea filmului şi publicului, în cadrul Zilelor Filmului Românesc.
Cinemateca TIFF este un program ce se desfăşoară pe parcursul anului şi aduce în atenţia cinefililor atât producții din selecția TIFF cât şi filme-reper ale unor regizori celebri şi avanpremiere.
Despre primele repere din programul ediţiei cu numărul 16 vă invit să citiţi aici.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu