miercuri, 5 aprilie 2017

Cristian Mungiu şi Cannes-ul


Regizorul Cristian Mungiu se întoarce anul acesta la Cannes în calitate de preşedinte al juriului la 2 secţiuni: Cinefondation şi Shorts Films.

Acesta a mai făcut parte în juriul Festivalului de Film de la Cannes în 2013, după ce în 2007 a câştigat Palm d'Or  pentru filmul 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile iar în 2012 Premiul pentru cel mai bun scenariu pentru filmul După dealuri. Anul trecut în palmaresul regizorului s-a mai adaugat Premiul pentru regie pentru filmul Bacalaureat.

Secţiunea Cinefondation se adresează tinerilor cineaşti aflaţi la început de activitate. Acestora li se oferă diverse posibilităţi de afirmare: 20 de scurtmetraje sunt selectate în competiţie, 12 realizatori de film sunt aleşi să îşi scrie scenariul pentru primul sau al doilea lungmetraj, la Paris, vreme de 4 luni, iar 15 cineaşti au posibilitatea de a-şi prezenta proiectele în cadrul unor întâlniri cu profesioniştii din industrie în vederea finanţării filmelor lor. 

Scurtmetrajul are o secţiune separată în cadrul Festivalului, Shorts Films, din dorinţa de a încuraja şi susţine tinerii realizatori de film, asigurându-le un spaţiu adecvat de manifestare.

Cea de-a 70-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 17 - 28 mai 2017, iar MC-ul Galei de deschidere va fi actriţa italiană Monica Bellucci.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu