luni, 3 aprilie 2017

Atenţie! Motor! Să-nceapă filmul!


După cum arată primele 3 luni ale anului, când mai multe filme româneşti au avut premiera, 2017 se anunţă un an prodigios pentru cinematografia autohtonă. Rămâne doar ca noi, cinefilii să ne bucurăm de filme în puţinele săli de cinema rămase, iar prin promovările noastre să convingem cât mai mulţi oameni să meargă la cinema să vadă film românesc.

Filmele lansate până acum şi care mai pot fi văzute în cinematografe sunt:

  • Dimineaţa care nu se va sfârşi regia Ciprian Mega îl are ca protagonist pe actorul Naţionalului clujean, Ovidiu Crişan. Firul poveştii urmăreşte drama prin care trece Eva, o româncă care se prostituează în Cipru pentru a-şi putea întreţine familia de acasă.
  • Fixeur în regia lui Adrian Sitaru a fost primul film pe care l-am văzut anul acesta. A fost şi prima întâlnire cu o meserie despre care nu ştiam aproape nimic, cea de fixeur, dar şi cu realitatea crudă dată de exploatarea tinerelor de către proxeneţi. Dramatismul filmului este cu atât mai mare cu cât este bazat pe o poveste adevărată. Anca Hanu, actriţă la Teatrul Naţional Cluj-Napoca a fost la primul ei rol într-un lungmetraj. A jucat alături de Tudor Aaron Istodor, Adrian Titieni şi Andreea Vasile. Foamea de film românesc s-a văzut la premiera filmului, sala de la Cinema Victoria din Cluj fiind plină.
  • După avanpremiera de la TIFF de anul trecut, 6,9 pe scara Richter în regia lui Nae Caranfil a fost lansat în cinematografe în luna ianuarie. După cum spunea regizorul este o comedie "parţial realistă, parţial nerealistă" în care a putut să îşi pună în operă una din dorinţele sale în ceea ce priveşte filmul, realizarea unui musical.
  • Ana, mon amour în regia lui Călin Peter Netzer, este filmul care m-a făcut, din nou, să exclam că este cel mai bun film românesc văzut până acum, din puncul meu de vedere însemnând că filmele româneşti sunt din ce în ce mai bune, mai provocatoare prin subiect, jocul actorilor şi chestiuni tehnice.
Pelicula a avut premiera mondială la Festivalului Internaţional de Film de la Berlin unde s-a aflat în competiţia oficială a celei de-a 67-a ediţii şi a câştigat Ursul de Argint pentru Contribuţie Artistică Deosebită în Cinematografie, distincţie acordată Danei Bunescu pentru montajul filmului.
Ana, mon amour este un film surprinzător despre dragoste, dependenţe şi relaţii.
Cei doi protagonişti, Diana Cavallioti şi Mircea Postelnicu au fost secondaţi de Vlad Ivanov, Adrian Titieni, Carmen Tănase, Vasile Moraru. Un rol episodic are şi actorul clujean Ionuţ Caras.
  • Co-producţia Germania - România - Ungaria – Suedia, La drum cu tata în regia Ancăi Miruna Lăzărescu a fost lansat în cinematografele din România la începutul lunii februarie şi mai poate fi vizionat în cadrul unor evenimente organizate în acest scop pe parcursul lunii aprilie.
  • Filmul independent Răzbunarea ţigăncii: pălăria fatală şi nazistul regizat şi finanţat de clujeanul Adrian Munteanu, este despre o "Românie frumoasă şi nebună", după cum scrie chiar pe afiş. Recunosc, încă nu am fost să îl văd din motive personale, pe care nu le voi comenta cu această ocazie, peste care sper să pot trece şi să îl mai prind cât mai rulează la Cinema Victoria. Nu de alta, dar se pare că este prima parte dintr-o mini-serie, deci vrând-nevrând mă voi mai întâlni cu el.


Cam atât despre filmele lansate în perioada ianuarie-martie. În continuare voi face o trecere în revistă a filmelor, unele aflate în post-producție, care urmându-și traseul firesc, urmează să fie lansate în cinematografele din România anul acesta.

  • Portrete în pădure este este povestea polistului de cartier, demotivat, dar pasionat de studiul portretelor. Filmul în regia lui Dinu Tănase va avea premiera în primăvarea aceasta. Din distribuţie fac parte Dan Condurache, Ofelia Popii, Marius Stănescu, Şerban Pavlu, Radu Amzulescu, Mircea Constantinescu, Claudiu Istodor, Camelia Zorlescu, Crina Matei, Mihai Dinvale, Dorin Andone, Sergiu Anghel, Simona Bondoc.
  • Ultima zi regizat de Gabriel Achim a avut avanpremiară la TIFF 2016 la în cadrul secţiunii Zilele Filmului Românesc şi va intra în cinematografe în luna mai. Îi vom revedea pe marele ecran pe Mimi Brănescu, Adrian Văncică, Doru Ana şi Adrian Ciglenean într-o comedie neagră despre credinţă, fidelitate, iertare şi pedeapsă.
  • Perfect sănătos în regia Ancăi Damian este o poveste inspirată din fapte reale bazată pe relaţia fiu-tată. Anghel Damian şi Vlad Ivanov sunt protagoniştii filmului alături de care mai joacă Olimpia Melinte, Adrian Titieni, Ioana Flora, Toma Cuzin, Mircea Rusu, Camelia Maxim și actorii clujeni Anca Hanu, Angelica Nicoară, Vata Lorand . O parte din secvenţele exterioare au fost filmate la Cluj-Napoca în toamna anului 2015.
  • Vara s-a sfârşit de Radu Potcoavă este o poveste interesantă despre aşteptările unui copil de la tatăl său. Filmul a avut premiera mondială la Montreal World Film Festival 2016 unde a fost selectat în competiţie. Din distribuţie fac parte Nicholas Bohor, Ofelia Popii, Dorian Boguţă, Dan Hurduc, Șerban Pavlu, Valentin Popescu, Virginia Rogin, Crina Tofan, Mihai Albu, Cristina Mihăilescu. Filmul va intra în cinematografe din 5 mai.
  • Aniversarea de Dan Chişu spune povestea aniversării unui bunic nonagenar, interpretat de regretatul actor Mircea Albulescu. Invitaţii sunt interpretaţi de Simona Bondoc, Emanuel Pârvu, Răzvan Vasilescu, Emilia Dobrin, Mădălina Constantin, Frederic Fisbach, Lucian Ifrim, Dana Voicu, Rodica Lazăr, Mircea Andreescu, Papil Panduru, Coca Bloos, Constantin Cojocaru, Mihai Constantin, Marian Râlea și George Remeș.
  • Istoria iubirii de Radu Mihăileanu este o adaptare a romanului The History of Love scrisă de Nicole Krauss. S-a filmat la Montreal şi la Cluj-Napoca, iar filmul va fi distribuit în toată lumea de compania de distribuţie Wild Bunch. Carole Baraton, directorul acesteia a declarat că filmul nu reprezintă doar debutul cinematografic al lui Radu Mihăileanu în limba engleză, ci este şi cel mai ambiţios proiect pe care regizorul l-a pus la cale până în prezent. Mihai Călin şi Ovidiu Cuncea se numără printre actorii români din distribuţie. 
  • Un alt film aflat în post-producţie este Cine a ucis Crăciunul? regizat de Dinu Tănase. Dana Dogaru, Alexandra Fasolă, Valer Dellakeza, Dorel Vişan, Constantin Cojocaru joacă într-o dramă cu inspiraţie din viaţa reală.
  • Inspirat din fapte reale filmul Valea Orbilor în regia lui Ion Ionescu are mari şanse să apară anul acesta pe marile ecrane. Scenariul urmăreşte periplul unui evreu ungur şi al unei românce, care are loc în 1940 după Dictatul de la Viena. În încercarea lor de a evada şi a ajunge pe teritoriu românesc, sunt martorii masacrelor care au loc în satele Transilvaniei de Nord. Din distribuţie fac parte Ela Prodan, Andrei Stan, Marosán Csaba, Diana Tuşa, Emanuel Petran.
  • Regizorul Nicolae Constantin Tănase a participat anul trecut la Festivalul de la Karlovy Vary la secţiunea Work in Progress în căutarea finanţării pentru post-producţie şi distribuţie pentru filmul Cap şi pajură. Odată cu lansarea lui în cinematografe vom vedea un film despre frici şi decizii într-o posibilă ultimă zi de viaţă.
  • Mariţa, filmul regizat de Cristi Iftime spune povestea unui tânăr de 30 de ani care plănuieşte o reuniune surpriză. Tânărul este interpretat de Alexandru Potocean iar tatăl este interpretat de Adrian Titieni. Alături de cei doi, în film joacă  Lucian Iftime, Lorena Zăbrăuţanu şi Nicoleta Hancu. Filmările au avut loc în Cluj-Napoca, Dej şi Vatra Dornei, la începutul lui 2016.
  • 7 de inimă roşie aduce în prim plan drama unui bărbat bogat, bolnav şi singur. Vlad Ivanov şi Adrian Titieni sunt protagoniştii acestui film regizat de Sorin Marin.
  • Şerban Pavlu, Ana Ularu şi Radu Iacoban joacă în filmul de debul al regizorului Andrei Creţulescu, Charlton Heston.
  • Un pas în urma serafimilor în regia lui Daniel Sandu spune povestea unui viitor preot care odată intrat da seminarul teologic descoperă un sistem intern guvernat de corupţie. În film îi vom revedea pe Ştefan Iancu şi Vlad Ivanov
  • Partea nu prea fericită a lucrurilor este filmul de debut al regizorului Emanuel Pârvu. L-am inclus în listă, chiar dacă după roate probabilităţile filmul va avea premiera doar anul viitor. Şerban Pavlu, protagonistul filmului, interpretrează rolul unui tată rămas văduv care se luptă să păstreze fetiţa avută în adopţie vreme de 8 ani. Din distribuţie mai fac parte Florin Zamfirescu, Alexandru Mavrodineanu, Adrian Titieni, Dan Aştilean, Radu Gabriel, Rodica Negrea, Ion Sapdaru, Mihai Dinvale, Vlad Corbeanu, Lucian Ghimişi, Costel Caşcaval, Radu Zetu şi Ana Radu.
  • În pelicula Octav regizată de Serge Ioan Celebidachi vom avea ocazia de a-i revedea pe marele ecran pe Marcel Iureş şi Victor Rebengiuc. Alătrui de ei joacă Andi Vasluianu, Lia Bugnar, Ioan Andrei Ionescu, Mihai Dinvale şi Maria Obretin. O parte din filmări au avut loc la Câmpulung, Argeş.
Octav este, de departe, cel mai frumos rol pe care l-am primit până acum. M-a cucerit de la prima citire. Acest rol este o provocare actoricească pentru mine deoarece presupune să interpretez personajul unui copil din perspectiva unui adult a spus Marcel Iureş într-un interviu.
  • Filmul Iuliei Rugină, Breaking news, readuce pe marile ecrane profesia de jurnalist cu provocările, dramele dar şi cu frumuseţea ei. Din distribuţie fac parte Andi Vasluianu, Constantin Cojocaru, Maria Rotaru, Ioana Flora. S-a filmat în 2015 şi început de 2016 iar data lansării încă nu a fost anunţată.
  • La sfârşitu lui ianuarie, regizorul Constantin Popescu anunţa că a intrat în post-producţie cu filmul Pororoca, care spune drama unui cuplu aflat în căutarea copilei lor rătăcită într-un parc. După toate probabilităţile filmul în care joacă Bogdan Dumitrache, Iulia Lumânare, Constantin Dogioiu, Elvira Deatcu, Dragoş Olaru şi Ioana Flora va intra în cinematografe spre sfârşitul anului.
  • În prima parte din Trilogia Balcanică: Câine în regia lui Florin Şerban îi vom vedea pe ecrane pe Valeriu Andriuţă şi Cosmina Stratan. Filmările au avut loc în 2016 şi aştept cu interes data lansării oficiale.

Pe lângă filmele de ficţiune se anunţă şi câteva documentare:

  • Regizorul Alexandru Solomon pornește în cel mai nou documentar al său, Ouăle lui Tarzan, pe urma unei legendare iniţiative a lui Stalin: crearea unui hibrid om-maimuţă, un ideal al omului muncitor. Ce ai ieşit vom avea ocazia să vedem anul acesta pe marele ecran.
  • Planeta Petrila în regia lui Andrei Dăscălescu a fost selectat în competiţia Festivalului Internaţional al Filmului Documentar de la Amsterdam 2016. Planeta Petrila urmăreşte pe parcursul mai multor ani două personaje ale locului: Ion Barbu, fost miner devenit artist şi Cătălin Cenuşă, miner-brigadier.
  • Ţara moartă  reprezintă debutul lui Radu Jude în lumea fascinantă a documentarului. Filmul ne poartă în istorie prin intermediul fotografiilor realizate de Costică Axinte, fotograf de război.


Ce mi-a plăcut la filmele din 2016, şi se pare că trendul se păstrează şi anul acesta, este diversitatea subiectelor, care se distanţează de tematica abordată preponderent după revoluţie. Acum filmele au subiecte care explorează relaţiile interumane, teme sociale de actualitate, pagini din istoria prea puţin prezentată până acum sau chiar ne familiarizează cu anumite meserii, medici, jurnalişti, asistenţi sociali etc. Totodată nu pot să nu remarc că tot mai mulţi actori “din provincie” pe care am avut bucuria să îi văd jucând teatru, au ajuns să joace film şi sunt convinsă că vor face nişte roluri remarcabile.

Atenţie! Motor! Să-nceapă filmul!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu