luni, 10 aprilie 2017

Trebuie să vezi Faust cel puţin o dată în viaţă!


Muzică energică, pătrunzătoare, repetitivă, efecte pirotehnice, sânge, foc, ţipete, icnete, personaje groteşti au fost câteva dintre elementele ce mi-au însoţit călătoria pământeană dar şi cea până în iad şi înapoi, pe parcursul celor aproape 2 ore cât a durat piesa de teatru Faust.

Totul s-a întâmplat într-o seară de duminică a lunii aprilie. Decorul principal, amenajat într-o hală industrială, a fost cabinetul doctorului Faust. Aici are loc întâlnirea dintre acesta şi Mefisto. Urmează visul lui Faust şi pactul cu Diavolul. Până în acest moment, evenimentele se desfăşoară pe fondul dorinţei lui Faust de a experimenta efectele combinaţiei dintre ştiinţă şi magie. Punându-şi zălog sufletul în slujba neomenescului, Faust face o înţelegere, parafată cu sânge, cu Mefisto, care îi promite ceva de care Faust nu mai avusese parte până atunci: o viaţă plină de voluptate şi putere.
Urmează apoi seducerea Margaretelor, etapă trăită intens de Faust, care ne pregătește pentru scenele din infern în noaptea Valpurgiei. Noile experienţele sufleteşti şi evenimentele din acea noapte l-au copleşit pe Faust şi au sădit în sufletul lui dorinţa de izbăvire. Aceasta a venit însoţită de 4 emoţii întruchipate de 4 personaje îmbrăcate în straie negre: Lipsa, Grija, Datoria şi Nevoia. Urmează apoi moartea lui Faust, mântuirea şi ridicarea lui la cer.
După cum vă spuneam, toate acestea s-au întâmplat într-o singură seară, între "S-a săturat de şoricei pisica" (Mefisto) şi "Atunci aş zice clipei care-aleargă: Opreşte-te, că prea frumoasă eşti!" (Faust)!

Am văzut piesa pentru a 2-a oară în mai puţin de 1 an. Am avut privilegiul să văd ultima reprezentaţie cu Ilie Gheorghe în rolul lui Faust şi cea dea doua reprezentaţie cu Faust interpretat de actorul Bács Miklós. Inevitabil, toţi cei care am văzut piesa în ambele distribuţii am făcut comparaţii între cei doi. Este natural să se întâmple asta. O să îmi rezum concluziile într-o singură frază, o exclamaţie involuntară, organică exprimată la sfârşitul piesei: Mefisto a fost magistral nici Faust nu a fost mai prejos!!

Faust după J. W. Goethe în traducerea lui Şt. A. Doinaş se joacă la Sibiu după scenariul şi regia lui Silviu Purcărete din 2007. Decorul şi designul de lumini este semnat Helmut Stürmer, costumele sunt create de Lia Manţoc, muzica de Vasile Şirli.
Protagoniştii sunt Ofelia Popii în rolul lui Mefisto şi Ilie Gheorghe/ Miklós Bács în rolul lui Faust.

Următoarea reprezentaţie a piesei va avea loc în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu care va avea loc între 9 şi 18 iunie 2017.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu