sursa foto: http://www.tnrs.ro/ |
Cred că deja vă este cunoscut faptul că am făcut o pasiune față de producțiile Teatrului Național Dragoș Stanca, astfel că sâmbătă am luat calea Sibiului pentru a viziona piesa de teatru Rug după romanul lui György Dragomán pusă în scenă de Armin Petras.
Piesa aflată la cea de-a treia reprezentație s-a jucat cu publicul pe scenă. Acest fapt alături de un decor inedit mi-au indus o stare de nerăbdare până la începerea piesei. În scurtă vreme şi-au făcut apariţia primele 2 personaje: Emma şi bunica ei. Din primele replici ale actrițelor Arina Ioana Trif şi Maria Tomoiagă, am fost tentată să cred că va fi o piesă de teatru interpretată corect din punct de vedere a tehnicii actoricești şi atât. Gândul a trecut repede când cele 2 au început, într-un crescendo care nu ştiam unde se va opri, să umple efectiv scena. Lucrurile evoluau cu o repeziciune uluitoare, actriţele schimbau rolurile între ele cu o lejeritate impresionantă. Trecerea de la un personaj la altul era cu atât mai dificilă cu cât presupunea şi schimarea ţinutelor şi a machiajului, acest lucru nefiind deranjant pentru public. Pe scenă era când Emma şi bunica, Emma şi profesoara de sport sau directoarea şcolii, Emma şi Krisztina, Emma şi Ivan, Emma şi Peter, Krisztina şi Reka, Nea Pali - antrenorul de orientare sportivă.
Piesa a fost una grea nu doar din perspectiva rolurilor care au fost extrem de solicitante, ci şi din punct de vedere tehnic: al regiei, luminilor, muzicii. Şi chiar dacă s-a jucat pe un covor de cuburi de gheaţă, la final nu am putut să nu remarc broboadele de sudoare de pe frunţile celor 2 minunate actriţe. Acestea au încheiat o reprezentaţie de 100 de minute cu genunchii zdreliţi iar eu am plecat de la Teatru încărcată de energia care mi-au transmis-o jocul acestora.
RUG urmăreşte firul unor evenimente desfăşurate la un anumit interval de timp, în aceeaşi zonă geografică şi în care au fost implicate aceleaşi persoane. Cele 2 planuri ale povestirii sunt presărate de simboluri care pot fi descifrate mai uşor de cei care au trăit ambele perioade în care de desfăşoară evenimentele: şoimul care supraveghează din văzduh, vulpile care la început erau închise în cuşti mai apoi lăsate libere, harta care oferea indicii pentru găsirea unei gropi comune, orfelinatul, fabricile care erau profitabile la un moment dat şi mai apoi au fost aduse în pragul falimentului, focul şi altele pe care vă provoc să le descoperiţi singuri.
RUG în regia lui Armin Petras este în programul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (9 - 18 iunie 2017).
Conform http://www.tnrs.ro/, "spectacolul este rezultatul unei colaborări deosebite între teatre din
Stuttgart, Sibiu și Budapesta, în care regizorul Armin Petras a lucrat
la Dresda cu șase actrițe din Germania, România și Ungaria. Rezultatul
va putea fi văzut în fiecare dintre aceste orașe cu actrițele teatrelor
implicate în proiect."
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu