joi, 21 mai 2015

TIFF.14 – 8 zile până la debutul unei noi ediţii

Imagini din timpul Conferinţei de presă
Prin oraş au apărut primele bannere cu TIFF-ul semn că ediţia din acest an se apropie cu paşi repezi. Un alt „semn” al apropierii debutului festivalului îl constituie şi susţinerea conferinţei de presă, de către 3 membrii din board-ul festivalului.  Tudor Giurgiu – director festival, Mihai Chirilov - director artistic și Cristian Hordilă - manager festival au adus, cu această ocazie, informaţii noi despre ediţia cu numărul 14 a  Festivalului International de Film Transilvania.

TIFF-ul aduce la Cluj un număr de 222 filme din peste 50 de ţări. Vor fi prezente pentru prima oară la TIFF producţii din ţări precum Qatar, Mauritania sau Kosovo.

Pe lângă secţiunile deja consacrate: Competiţie, Zilele Filmului Românesc, Supernova, Umbre, Fără limită, 3X3, Focus, Ce se întâmplă, documentarule? Suspecţii de serviciu, există în acest an 2 noi secţiuni speciale. Cuvintele sunt de prisos/Words are Very Unnecessary” este o secţiune tematică competitivă dedicată filmelor fără cuvinte sau cu foarte puţine dialoguri. În urma selecţiei au fost acceptat 11 filme. Acestea au sub 10% vorbe, dialoguri, care oricum sunt nereprezentative pentru filmul respectiv. Federaţia Internaţională a Criticilor de Film va juriza această secţiune. “După 25 de ani” este cea de-a doua secţiune nouă din cadrul TIFF.14 în care vor fi prezentate 5 filme de ficţiune pe modelul “înainte” şi “după”, momentul de referinţă fiind decembrie 1989. Secţiunea este prezentată în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului

În cadrul secţiunii “Zilele Filmului Românesc” vor fi proiectate 31 de producţii, unele aduse în premieră mondială la Cluj. Dintre acestea, 8 lung metraje şi 18 scurtmetraje vor rula în competiţie. Zeci de profesioniști străini din industria filmului, distribuitori, selecționeri și critici interesați de filmul românesc vor lua parte la proiecții iar aceasta este şansa de a promova internaţional filmul românesc.

Secţiunea “Supernova” – una din favoritele publicului aduce unele dintre cele mai titrate filme nou lansate (2014, 2015).

În cadrul secţiunii “Umbre” vor fi prezentate publicului, ca în fiecare an, filme de groaza şi fantastice.
Filmele cele mai dubioase, agressive, contestate vor fi prezentate în cea mai aşteptată secţiune -“Fără limită”.

Secţiunea „Focus” din această ediţie este dedicată filmelor din 2 ţări: Norvegia şi Argentina în cadrul cărora vor fi prezentate o selecţie de 11 filme argentiniene şi 12 norvegiene.

Regizorul Mircea Daneliuc va fi omagiat în cadrul Festivalului cu ocazia celebrării a 40 de ani de la debutul său regizoral, care a avut cu ocazia lansării lungmetrajului “Cursa” (1975). Mircea Daneliuc va fi prezent  la TIFF cu 11 filme şi un scurtmetraj realizat în anii de studenţie. Filmele au fost digitalizate şi în măsura în care a fost posibil au fost şi restaurate. Mircea Daneliuc se va întâlni cu publicul pe 5 iunie, 20.30, la Cinema Florin Piersic, pentru o proiecţie specială a peliculei Proba de microfon”.

Regizorul Mircea Daneliuc

Nastassja Kinski, actriţă, model şi sex simbol al anilor 70-80 va primi în cadrul TIFF.14, Premiul Special pentru contribuţia adusă cinematografiei mondiale. Un alt invitat special va fi Isaach de Bankole cunoscut pentru colaborarea cu Lars Von Trier şi Claire Denis, dar şi pentru rolurile din seria James Bond şi Miami Vice.
Nastassja Kinski
Isaach de Bankole

Peste 850 de invitaţi români şi străini vor ajunge la Cluj în timpul evenimentului.

Cea de-a 14-a ediție a Festivalului Internaţional de Film Transilvania va avea loc în Cluj-Napoca în perioada 29 mai - 7 iunie 2015.

TIFF este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociaţia pentru Film și Cultură Urbană. Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Român, Consiliului Judeţean Cluj.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu