vineri, 12 februarie 2016

8 în cursa pentru Oscar

Anul acesta am reuşit să văd toate cele 8 filme candidate la premiul pentru Cel mai bun film, premiu acordat de Academia Americană de Film.

Dacă ar fi să privesc doar din perspectiva sumei nominalizărilor lucrurile ar fi relativ simple. Cele mai multe şi "cu greutate" nominalizări le are The Revenant, pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun machiaj, Cel mai bun sunet, Cel mai bun montaj, Cel mai bun montaj de sunet, Cele mai bune costume, Cea mai bună regie de imagine, Cele mai bune efecte vizuale, Cel mai bun actor în rol principal, Cel mai bun actor în rol secundar. Dar lucrurile nu stau aşa, nominalizarea, apoi desemnarea Celui mai bun film presupune punerea în balanţă a mai multor aspecte. Nominalizarea este făcută de membrii ai Academiei Americane de Film care aparţin aceleiaşi specialităţi ca şi nominalizaţii. Apoi nominalizările sunt evaluate individual de membrii ai Academiei, indiferent de specialitate, iar voturile sunt secrete.

În cele ce urmează voi scrie pe scurt despre cele 8 filme şi părerea mea proprie despre fiecare dintre ele.

Photo by Kimberley French - © 2015 - Twentieth Century Fox sursa: http://www.imdb.com/

Povestea vânătorului Hug Glass, interpretat de Leonardo DiCaprio în The Revenant, care a trăit la începutul secolului al XIX-lea în munţii din vestul Americii de Nord a fost regizată de Alejandro González Iñárritu. Epopeea marelui vânător a fost redusă la o scară mai personală iar firul filmului urmăreşte drama prin care trece vânătorul de castori, după ce este atacat de urs şi este lăsat de ceilalţi vânători să moară. Furios fiind din cauză că a fost abandonat, acesta găseşte puterea să se târască 200 de mile în urmărirea prietenilor săi necredincioşi, pentru a se răzbuna.

Filmul are 136 de nominalizări, iar până acum a câştigat 36 de premii.


Photo by Jasin Boland - © 2012 Warner Bros. Entertainment Inc. sursa: http://www.imdb.com/

Următorul film cu cele mai multe nominalizări la Oscar anul acesta este Mad Max: Fury Road cu 10 nominalizări: Cel mai bun regizor, Cel mai bun machiaj Cel mai bun sunet, Cel mai bun montaj, Cel mai bun montaj de sunet, Cele mai bune costume, Cea mai bună regie de imagine, Cele mai bune efecte vizuale.

E un film dinamic, cu succesiune rapidă a evenimentelor de la primul până la ultimul cadru, cascadorii spectaculoase, costume minimaliste dar cu măşti fabuloase şi cu un puternic impact vizual. Nu sunt un fan al seriei, defapt nu am văzut niciunul din filmele anterioare, dar ce m-a determinat să văd acest film a fost rumoarea care s-a creat în jurul lui precum şi actorii principali Tom Hardy şi Charlize Therone. În opinia mea nu este cel mai bun film dintre cele 8, dar un pe de altă parte excelează la machiaj, imagine, efecte vizuale sau sunet, categorii la care ar putea lua câte un Oscar.

Filmul are 139 de nominalizări, iar până acum a câştigat peste 100 de premii.


© 2015 - Twentieth Century Fox Film Corporation sursa: http://www.imdb.com/

The Martian are 7 nominalizări pentru: Cel mai bun scenariu adaptat, Cel mai bun sunet, Cel mai bun montaj de sunet, Cele mai bune efecte vizuale, Cel mai bun actor în rol principal.

Filmul spune povestea modului în care personajul principal, interpretat de Mat Damon, se luptă să supraviețuiască pe Marte și modul în care agențiile spațiale plănuiesc să-l aducă înapoi. Mi-a plăcut filmul din perspectiva imaginii, a sunetului şi a peisajelor, dar nu am putut să nu remarc că au lipsit emoțiile aproape în totalitate. Mark Watney, personajul principal, nu afiseaza nici un semn de singurătate, disperare, teamă sau resemnare. Chiar dacă echipajul şi întreaga lume îl considera mort, iar el ştia că nu are nicio şansă de salvare, rolul lui nu a fost bazat pe sentimente. A fost un fel de tutorial de supravieţuire pe o planetă îndepărtată când ai la îndemână toate cele necesare supravieţiurii pentru o anumită perioadă.

Filmul are 134 de nominalizări, iar până acum a câştigat 25 de premii.


Photo by Kerry Hayes - © KERRY HAYES sursa: http://www.imdb.com/

Cele 6 nominalizări ale filmului Spotlight sunt pentru: Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenariu original, Cel mai bun montaj, Cea mai bună actriţă în rol secundar, Cel mai bun actor în rol secundar.

Filmul regizat de Tom McCharty pe baza unei întâmplări adevărate m-a impresionat. Am văzut filmul şi am identificat de fapt două poveşti: una este cea care face obiectul principal, scandalul molestării copiilor şi muşamalizarea poveştii în cadrul bisericii catolice şi cea de-a doua munca de investigaţie întreprinsă de jurnaliştii din grupul Spotlight care lucrează pentru aflarea adevărului din jurul acestei poveşti. Ambele sunt impresionante. Mark Ruffalo, nominalizat la rolul de cel mai bun actor în rol secundar, îşi merită pe deplin nominalizarea dar şi statueta pe care sper că o va primi în 28 februarie.

Filmul are 115 de nominalizări, iar până acum a câştigat 84 premii.


sursa: http://www.imdb.com/

Bridge of Spies are nominalizări pentru următoarele categorii: Cea mai buna coloană sonoră, Cel mai bun scenariu original, Cel mai bun sunet, Cel mai bun montaj, Cel mai bun actor în rol secundar.

Mă aşteptam să văd o dramă politică despre Războiul Rece intensă şi plină de acţiune. În schimb filmul a fost despre viaţa de zi a unui avocat, James Donovan, interpretat minunat de Tom Hanks, care este implicat de către administraţia americană ca apărător într-un proces în care este acuzat de spionaj în favoarea URSS un cetăţean american de origine rusă. Mi-a plăcut această abordare a istoriei Războiului Rece iar eu i-aş acorda o statuetă Oscar pentru cel mai bun scenariu original.
Este un must see pentru cei ce iubesc filmele bune de spionaj.

Filmul are 72 de nominalizări, iar până acum a câştigat 18 premii.


Photo by Jaap Buitendijk - © 2015 Paramount Pictures sursa: http://www.imdb.com/

Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenariu adaptat, Cel mai bun actor în rol secundar sunt categoriile la care concurează filmul The Big Short în cursa pentru obţinerea unei statuete Oscar.

Tema ultimei crize economice mondiale este încă subiect de inspiraţie pentru filmele de la Hollywood. Scenariul filmului este o adaptare a cărţii cu acelaşi nume scrisă de jurnalistul financiar Michael Lewis. Faţă de alte filme cu aceeaşi tematica, The Big Short mi se pare mult mai uşor de înţeles pentru cei care nu sunt specialişti în domeniul creditelor imobiliare, tocmai pentru că pe parcurs încearcă să explice anumiţi termeni pe înţelesul tuturor. Dar chiar şi aşa asta nu ne face să devenim cunoscători ai domeniului, lumea financiar-bancară, obligaţiunile, bursa imobiliară rămân un mister pentru majoritatea telespectatorilor.

Evenimentele sunt triste dar adevărate iar unii dintre noi încă mai plătesc în urma crizei de pe piaţa imobiliare.

Filmul are 71 de nominalizări, iar până acum a câştigat 21 de premii.


Photo by George Kraychyk sursa: http://www.imdb.com/

Room este candidat în cursa pentru Oscar la categoriile: Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenariu adaptat, Cea mai bună actriţă în rol principal.

În ultimul timp nu prea pot să vizionez filme cu subiecte ce exploatează intens emoţiile aşa că am avut o oarecare strângere de inimă când am citit despre tema abordată. Chiar dacă am văzut un film despre izolare, teamă, disperare, speranţă la final s-a dovedit a fi despre maternitate, regăsire şi legături de familie.

Măreția filmului constă în modul în care regizorul a reuşit să abordeze un subiect delicat într-un mod care nu mi-a lăsat sentimentul ca am vazut un thriller ci un film artistic unic, plin de emoţii reale.

După părerea mea merită un Oscar pentru Cel mai bun regizor şi unul pentru cea mai bună actriţă în rol principal.

Filmul are 116 de nominalizări, iar până acum a câştigat 61 de premii.

© Fox Searchlight Pictures sursa: http://www.imdb.com/

Brooklyn este nominalizat, pe lângă Cel mai bun film şi pentru Cel mai bun scenariu adaptat şi Cea mai bună actriţă în rol principal.

Este un film despre Eilis, o tânără irlandeză, care trece Oceanul Atlantic în America anilor 1950. Contrar majorităţii filmelor despre imigranţi, Brooklyn prezintă povestea de succes a tinerei, care la sosirea în New York are un job asigurat, întâlneşte un băiat, tot imigrant şi el de care se îndrăgosteşte. Poate fi văzută şi ca un love story la New York dintre 2 imigranţi.

Filmul are 121 de nominalizări, iar până acum a câştigat 23 de premii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu