joi, 19 mai 2016

Noaptea Muzeelor 2016, ediția de Cluj!

Noaptea Europeană a Muzeelor este iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor.
Este un eveniment de succes european desfăşurat la nivel internaţional şi aflat anul acesta la a 12-a ediţie.

Anul acesta se celebrează în 21 mai, iar participanții, din judeţul Cluj, sunt Muzeul de Arta Cluj-Napoca, Muzeul de Istorie a Farmaciei, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Vivariul UBB Cluj-Napoca, Muzeul de Istorie al Universității Babeș Bolyai, Muzeul de Mineralogie UBB, Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie, Muzeul Mitropoliei Clujului, Bastionul Croitorilor, Centrul de Cultură Urbană - Cluj-Napoca, Muzeul Memorial "Octavian Goga" Ciucea, Muzeul de Istorie Turda, Muzeul Municipal Dej, Muzeul Imaginii și Muzeul Alandala în premieră la Cluj-Napoca. Informații suplimentare găsiți pe http://noapteamuzeelor.ro/ 

Bastionul Croitorilor prezintă un eveniment de reconstituire istorică, care cuprinde: paradă de deschidere, ateliere de teatru, atelier de jocuri educaționale, expoziție de costume săsești, recital de chitară clasică, atelier de oralitură, recital de sonete, școală de dans medieval, conferință, spectacol de poezie populară și strigarea de dimineață a străjilor de noapte.

Evenimentele încep la ora 20.30: pornire paradă de deschidere a ediției clujene a proiectului cultural european Nuit européenne des musées pe următorul traseu: Bastionul Croitorilor – Statuia lui Baba Novac – str. Posada – P-ța Ștefan cel Mare – Teatrul Național Lucian Blaga – P-ța Avram Iancu – b-dul Eroilor (sectorul pietonal) – P-ța Unirii – Primăria Veche – b-dul Eroilor – Centrul de Informare Turistică – pasajul Puck – str. I.C.Bratianu – str. Hermann Oberth – str. M. Kogalniceanu – str. Baba Novac – Zidul Cetății.

La Muzeul Etnografic al Transilvaniei poate fi vizitată expoziția temporară „Zestre Bănățeană”, expoziție de costume tradiționale, podoabe și fotografii vechi din Banat, din colecția etnografică Marius Matei. Pe lângă aceasta pote fi vizionată și expoziția permanentă “Cultura populară din Transilvania – sec. XVIII–XX”, Expozitia tactila „Atinge şi înţelege – mesajul tactil al obiectelor ţărăneşti tradiţionale” și Festivalul National de Ceramica Contemporana CAOLIN 2016, editia a III-a.
Orar: 13.00 - 01.00

La Muzeul de Istorie a Farmaciei se poate vizita expoziţia temporară “Harry Potter şi adevărata istorie a farmaciei” unde vizitatorii sunt invitați să descopere lumea magiei, multe dintre poţiunile şi ingredientele descrise de către J.K.Rowlings fiind inspirate din vechea istorie a farmaciei.
Orar: 19.00 - 24.00

În cadrul expoziției „O noapte în compania animalelor preistorice” realizată de Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie UBB, vizitatorii vor putea pătrunde în lumea dispărută demult a animalelor preistorice ce au populat cândva teritoriul țării noastre: mamutul cu blană, rinocerul cu blană, ursul de peșteră, cerbul gigant.
Orar: 19.00 - 24.00

La Muzeul de Mineralogie UBB va putea fi vizionată cea mai mare colecție de meteoriți din țară în cadrul expoziției „Meteoriții – călători din spațiu”. Intrarea este liberă și se poate face începând cu orele 19.00.
Orar: 19.00 - 24.00

Muzeul de Artă Cluj-Napoca pregătește un program special intitulat „O noapte la Palat” în cadrul căruia se vor sărbătorii 100 de ani de la apariția curentului dadaist și se vor putea viziona expoziții precum Re-Dada, Influențe ale modernismului în arta contemporană din Austria, Ce mai face Penelopa?, precum şi un inedit eveniment dedicat artei decorative, designului vestimentar şi performance-ului.
Orar: 20.00 - 01.00

Muzeul de Istorie UBB îi invită pe cei interesați la expoziția „Scriitorul din umbră. Universitari Clujeni și Literatura” expoziție care va prezenta publicului 6 personalități ale vieții academice clujene într-o ipostază mai puțin cunoscută, cea de scriitor.
Orar: 19.00 - 24.00

„Alandala Museum” este locul perfect pentru iubitorii de muzică care vor avea ocazia să admire instrumente muzicale și aparatură tehnică din diferite epoci, vor putea întâlni artiști de renume ai prezentului precum G.O.L.A.N., Polarize, Paul K și Mathei și vor putea arunca o privire în viitorul muzicii electronice. Evenimentul se va ține la Casino, în Parcul Central
18.00 – Deschiderea expoziției de instrumente muzicale și aparatură tehnică din diverse epoci contemporane
19.00 – Performance artiști contemporani – muzică electronică
04.00 – Închiderea expoziției.

Noaptea Muzeelor este organizată de către Reteaua Nationala a Muzeelorși susținută de Asociația Cluj-Napoca 2021 Capitală Europeană a Culturii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu