miercuri, 1 iunie 2016

Recomandări la jumate' de TIFF - Ziua a 6-a

UPDATE IMPORTANT!!
"Din cauza condițiilor meteo nefavorabile din ultimele zile, toate activitățile de la Depozitul de filme se vor muta într-o locație pe care o vom comunica în cursul zilei de azi." anunţă organizatorii.

A trecut atât de repede şi intens prima jumătate de Festival şi aşteptă cu interes şi cealaltă jumătate!

Multe proiecţii şi evenimente ne-au pregătit organizatorii pentru această zi. În cele ce urmează am să trec în revistă, pentru voi, evenimentele de neratat.
Despre cei 15 ani de Festival Internaţional de Film Transilvania va vorbi Tudor Giurgiu, preşedintele TIFF, de la ora 17.00 la TIFF Lounge. Jurnalistul Mihnea Măruţă va fi moderatorul întâlnirii.
Noua locaţie a festivalului pe care organizatorii vor să o introducă în circuitul locaţiilor TIFF este Castelul de la Gilău. Aici se va sărbători Ziua Maghiară cu 2 concerte şi o proiecţie de film. Astfel de la ora 19.00 vor concerta trupele maghiare de rock, Republic și Bagossy Brothers Company, apoi va fi proiectat filmului Febră în zori/ Hajnali laz (r. Péter Gárdos), o poveste de dragoste neobișnuită, inspirată din realitate.
Tot azi e ziua când se dă startul proiecţiilor la Depozitul de Filme. Prima proiecţie este un film din secţiunea Midnight Delirium, Juan of the Dead, o comedie cubaneză cu zombie. Filmul va fi urmat de o petrecere tematică horror, la care dress-code-ul va fi vampire-zombie.
Toate proiecţiile la Depozitul de filme sunt cu intrare liberă şi vor începe de la ora 21.45.
Foto - Nicu Cherciu
De la ora 11.00 la Cinema Florin Piersic revine Cinepiano Tony Berchmans. Compozitorul și pianistul recreează în spectacolul Cinepiano magia vizionărilor de cinema de la începutul secolului XX, când imaginile mute de pe ecran erau însoțite live de muzică, sunete și zgomote, cântate la pian și alte instrumente. Anul acesta, muzica lui va însoți filmele maeștrilor comediei și va purta pe copii într-o călătorie în era filmelor mute.
După ce marţi au acompaniat filmul din 1964 al regizorului ucrainean Sergei Paradjanov, Umbrele strămoșilor uitați/ Shadows Of Forgotten Ancestors, cei 2 artişti de la A Hawk and a Hacksaw vor concerta astăzi la Casa TIFF de la ora 22.00.
TIFF Music Nights de la Palatul Urania continuă cu concertul celor de la Şuie Paparude. În deschiderea lor vor urca pe scenă cei de la Orchid, de la ora 21.00.
Alexandrina a ales să aniverseze cei 10 de scenă cu un concert la Casa de Cultură a Studenţilor de la 20.00. În aparițiile ei live, memorabile, combină instrumentele tradiționale cu cele electronice, Alexandrina fiind acompaniată de cinci muzicieni din Timișoara.
În Piaţa Unirii de la ora 21.45 va rula filmul american al lui Martin Scorsese, Taxi Driver. Filmul a fost restaurat în urmă cu câţiva ani, iar pe ecranul din Piaţa Unirii va fi proiectată copia restaurată, la calitate foarte bună. Pe 8 februarie s-au împlinit 40 de ani de la lansarea filmului.
La Cinema Victoria continuă proiecţiile filmelor din Competiţie, iar de la ora 20.00 poate fi vizionat filmul premiat la Cannes cu premiul FIPRESCI la secţiunea Un Certain Regard, Câini în regia lui Bogdan Mirică.

La Cinema Florin Piersic vor rula, în trei părţi, cele 11 scurtmetrajele româneşti prezentate în secţiunea Zilele Filmului Românesc.
La Cinema Arta începând cu ora 19.00 aveţi ocazia să vedeţi filmele finaliste ale Competiției Locale TIFF 2016. Proiecția cu intrare liberă va culmina cu gala de premiere.
Cele 7 filme finaliste alese în Competiția Locală TIFF 2016 sunt: Sărbători în familie, regia Gabriela Manolache (24’), The Light that Memory Lends to Things - Ana Vijdea (26’), Investiția perfectă - Ibolya Simó (20’), Placa Un film cu și despre skateboarding - Serestely Szilard (19’), Track 212/A - Agnes Fodor (12’), Kendeffy - Botond Püsök (11’), Mirror - Besenyei Katalin (11’).

Programul complet poate fi consultat aici.
Cu siguranţă aţi auzit de Mădălina Ghenea. Dacă doriţi să o şi vedeţi, aceasta va fi prezentă la proiecţia filmului Tinerețe / La giovinezza / Youth, de Paolo Sorrentino, sâmbătă, 4 iunie, de la ora 14.00, la Casa de Cultură a Studenților. Pentru a vă asigura un loc în sală vă sfătuiesc să vă achiziţionaţi biletele din timp.

O zi minunată să aveţi! Ne vedem la TIFF, iar seara târziu sau dimineaţa devreme aici, pentru recomandările zilei de joi.


Festivalul Internațional de Film Transilvania (27 mai – 5 iunie 2016) este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația pentru Festivalul de Film Transilvania.

Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Român, Consiliului Judeţean Cluj, Programului Europa Creativă – MEDIA al Uniunii Europene.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu