marți, 15 septembrie 2015

Peter O’Toole, distins in memoriam cu Premiul de Excelenţă al Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj 2015

Premiul va fi ridicat de fiica actorului, actriţa Kate O’Toole, membră a juriului Comedy Cluj 2015

Spectatorii Comedy Cluj îl vor vedea pe Peter O’Toole pe ecran, în filmul ‘’The Ruling Class’’, care va rula în data de 23 octombrie 2015


Cluj-Napoca, 15 septembrie 2015. Legendarul actor englez de origine irlandeză Peter O’Toole va primi, in memoriam, Premiul de Excelenţă al celei de-a şaptea ediţii a Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj. Este prima dată când acest trofeu este acordat unui actor străin, organizatorii întărind şi prin aceasta rangul de festival internaţional al Comedy Cluj. Premiul va fi decernat în 24 octombrie 2015, în cadrul Galei de închidere a festivalului, şi va fi ridicat de fiica actorului, actriţa Kate O’Toole. Kate O’Toole este anul acesta membră a juriului Comedy Cluj.

Spectatorii vor avea ocazia să-l vadă pe Peter O’Toole pe ecran în comedia neagră ‘’The Ruling Class’’ (‘’Clasa conducătoare’’, 1972), unde face unul dintre cele mai reprezentative roluri ale sale, pentru care a primit şi o nominalizare la Oscar. În film, O’Toole joacă rolul unui tânăr care se trezeşte brusc moştenitor al unei averei importante. Singura problemă e că acesta se crede Iisus Christos. Comedia va rula în data de 23 octombrie, ora 19.00, la Cinema City Iulius Mall.Fiul al unui agent de pariuri, Peter O’Toole s-a născut în 1932 în Irlanda şi a crescut în Leeds, Anglia. După liceu, a lucrat o scurtă perioadă de timp ca reporter la un ziar local, ‘’Yorkshire Evening Post’’, iar apoi, timp de doi ani, a făcut armata la Marina Regală, la transmisiuni. Pasionat de teatru, după armată a urmat cursurile Academiei Regale de Arte Dramatice, unde i-a avut colegi pe mai apoi celebrii Albert Finney, Alan Bates şi Richard Harris. O’Toole şi-a făcut debutul pe scenă la 17 ani, la Londra, obţinând recunoaşterea ca actor al companiei teatrale Bristol Old Vic.

În 1962 a fost ales de către David Lean să interpreteze rolului lui T.E.Lawrence în celebrul film ‘’Lawrence of Arabia’’, după ce Marlon Brando şi Albert Finney au renunţat la rol. Prestaţia sa l-a transformat în star internaţional, revista Premiere clasându-l în ‘’Top 100 Cele mai bune roluri din istorie’’. În anii ’70, problemele de sănătate cauzate de un cancer la stomac, şi atribuite iniţial alcoolismului, i-au ameninţat cariera şi viaţa, dar O'Toole a depăşit aceste obstacole, renunţând la alcool şi urmând un tratament riguros. S-a reîntors apoi la cinema şi a făcut roluri memorabile în ‘’The Stunt Man’’ (‘’Cascadorul’', 1980) şi ‘’My Favorite Year’’ (‘’Anul meu preferat’’, 1982).

Pe parcursul carierei sale, Peter O’Toole a primit opt nominalizări la premiile Oscar pentru interpretări de excepţie precum cele din ‘’Caligula’’ (1979) sau ‘’The Last Emperor’’ (‘’Ultimul împărat’’, 1987), fiind unul dintre puţinii actori care a fost nominalizat de două ori pentru acelaşi rol: întruchiparea regelui Henry al II-lea în ‘’Becket’’ (1964) şi în ‘’Lion in the Winter (‘’Un leu în iarnă’’, 1968). Nu a câştigat trofeul pentru niciuna dintre nominalizări, dar în 2003 a primit totuşi un Oscar onorific din partea Academiei de Film americane. A refuzat iniţial acest premiu, cerând Academiei să îl amâne până când va împlini 80 de ani, motivând că "încă mai e în jocuri şi poate câştiga premiul cel mare“. Pe lângă acest Oscar onorific, actorul irlandez a câştigat patru Globuri de Aur, un premiu Bafta şi un premiu Emmy.

Ultimele filme în care a jucat au fost ‘’Decline of an Empire“ (2014) şi „The Whole World of Our Feet“ (2015), lansate după moartea actorului, care a avut loc în decembrie 2013. Peter O’Toole are două fiice, una dintre acestea, Kate O’Toole, urmând să se afle la Cluj pe toata perioada festivalului, în calitate de membră a juriului.

Premiul de Excelenţă Comedy Cluj a mai fost acordat, până acum, actorilor Marin Moraru şi Tora Vasilescu (2009), Geo Saizescu şi Sebastian Papaiani (2010), Draga Olteanu Matei (2011), Horaţiu Mălăele (2012), Oana şi Amza Pellea, in memoriam (2013) şi Victor Rebengiuc (2014).

Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj are loc la Cluj-Napoca în perioada 16-25 octombrie 2015 şi este organizat de Fundaţia Europeană pentru Cultură Urbană, cu sprijinul Banca Transilvania şi Consiliul Naţional al Cinematografiei.

Secţiunea Europeană face parte din proiectul „Legături europene prin cinematografie şi dans” şi este finanţată printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României.

Secţiunea World Panorama este realizată cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca, Visit Cluj şi programului „Cluj - Capitală Europeană a Tineretului 2015”. Proiectul susţine candidatura Clujului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu