miercuri, 27 aprilie 2016

Grădină zoologică cinematografică la TIFF 2016



O adevărată grădină zoologică cinematografică a fost selecţionată să concureze în cadrul secţiunii tematice #Animal, anul acesta la TIFF. Cele 10 filme surprind relaţia dintre om şi animal în cele mai variate forme şi se "luptă" pentru Premiul FIPRESCI (Federația Internațională a Criticilor de Film). Printre personajele principale vom regăsi omul-lup, elefanţi de circ, tauri de rodeo, un pui de bivol, o vacă cuvântătoare, un papagal spion, un câine precum şi alte animale.


„Ideea unei cine-grădini zoologice la TIFF mi-a fost dată de filme recente în care animalele dețin roluri-cheie. White God, Of Horses and Men, Dog, The Lobster și Rams sunt doar câteva dintre ele. Ce m-a interesat în alcătuirea acestei secțiuni tradiționale, o veritabilă provocare dat fiind pariul tematic, au fost diversele reprezentări ale animalelor în noile filme de ficțiune și documentar. Într-unele, animalul e un declanșator sau revelator al poveștii (câinele din Family Film, albinele din Zero, vaca din Holy Cow! sau papagalul din Lost in Munich). În altele e protagonist în toată regula, ba chiar are șansa de a-și verbaliza gândurile, cum sunt bivolul din Lost and Beautiful sau vaca din Animal Politico. Uneori, e o oglindă care reflectă natura umană, cu distorsiunile, dar și asemănările de rigoare, cum sunt taurii din Neon Bull, câinele din Heart of a Dog sau elefantul din Tyke Elephant Outlaw. Cât despre relația dintre lup și protagonista din Wild, ea trebuie să fie văzută ca să fie crezută” explică Mihai Chirilov.

Filmele din această secţiune sunt:
  • Neon Bull (r. Gabriel Mascaro) - 2015 
  • Lost and Beautiful (r. Pietro Marcello) - 2015 
  • Lost in Munich (r. Petr Zelenka) - 2015 
  • Animal Político (r. Tião) - 2015 
  • Holy Cow (r. Imam Hasanov) - 2015 
  • Wild (r. Nicolette Krebitz) - 2016 
  • Family Film (r. Olmo Omerzu) - 2015 
  • Heart of a Dog (Laurie Anderson) - 2015
  • Zero (r. Gyula Nemes) - 2015 
  • Tyke Elephant Outlaw (Susan Lambert și Stefan Moore) - 2015

Un teaser al secțiunii: https://youtu.be/sVlK8CQiLeU


Festivalul Internațional de Film Transilvania (27 mai – 5 iunie 2016) este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația pentru Festivalul de Film Transilvania.


Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Român, Consiliului Judeţean Cluj, Programului Europa Creativă – MEDIA al Uniunii Europene


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu