vineri, 6 mai 2016

Filme, cine-concerte, show-uri vizuale unice la TIFF#15

Peste exact 3 săptămâni, in 27 mai, se va da startul ediţiei aniversare a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, TIFF.15. Programul, cel puţin în ceea ce priveşte evenimentele speciale şi concertele, se anunţă extrem de variat şi interesant.

Le iau pe rând şi amintesc cine-concertele care mie mi se par formidabile, tocmai pentru că îmbină extrem de armonios cele două arte, muzica şi arta cinematografică. Vom avea deci cine-concertul celor de la A Hawk and a Hacksaw, un show live impresionant al formației British Sea Power, un spectacol Bardi Johannsson & orchestra Operei Maghiare din Cluj şi cine-concert Zone Libre.

Cunoscuta trupă britanică de indie rock British Sea Power, apreciată pentru prezența scenică spectaculoasă și alegerea spațiilor neconvenționale de concert, va acompania live From the Sea to the Land Beyond (r. Penny Woolcock, 2012), un excelent documentar despre un secol de viață în porturile coastei britanice, sâmbătă, 4 iunie, ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenților. O experiență poetică și revelatoare, filmul conține imagini de arhivă și documentează schimbările societății britanice începând cu anul 1902, viața în timpul celor două războaie și în vremuri de pace, tranziția către industrializare, lupta pentru drepturile femeilor.

Celor care după o zi plină de filme vor să asculte muzică live, le pot spune că au de unde alege. Organizatorii au pregătit concerte pentru toate gusturile în locaţii diverse. În incinta Urania Palace vor răsuna acorduri rock şi electro contemporan, atmosfera fiind întreţinută de trupe multe româneşti şi nu numai: The Mono Jacks, Byron, Șuie Paparude, Orkid, Omul cu Șobolani, Urma, Vița de Vie, Baasch (Polonia) și Baba Dochia. Toate aceste concerte sunt reunite sub genericul TIFF Music Nights

Apoi, la Casa TIFF vor fi seri de jazz, rock, electro și DJ set-uri spectaculoase.

Un alt spaţiu consacrat concertelor din perioada TIFF este Casa de Cultură a Studenţilor. Şi aici vom avea parte de concerte memorabile: o să amintesc acum doar de concertul aniversar susţinut de Alexandrina pe data de 1 iunie.

Despre programul Weekend la castel vă pot spune că este pentru toată familia. La Bonţida, pe domeniul Castelului Banffy vor avea loc pe parcursul zilei ateliere creative şi spectacole pentru copii iar seara adulţii sunt atraşi cu evenimente speciale. Anul acesta vom avea parte de circ, vrăjitoare şi muzică islandeză live.


Tot la caitolul divertisment de senzaţie, menţionez cele două spectacole muzicale şi vizuale unice susţinute de renumita trupă franceză de street arts Transe Express: Mobile Homme și Tambours en Feu. Mobile Homme va fi prezentat în deschiderea oficială. Trupa a pregătit un show aerian la scară mare, ce presupune acrobații la înălțime cu trapeziști suspendați de macarale. Spectacolul necesită precizie și iuțeală și va ține publicul cu sufletul la gură. Cea de-a doua reprezentație, Tambours en Feu, poate fi savurată la Castelul Banffy din Bonțida, în prima seară de Weekend la Castel. Parada festivă cu toboșari se va încheia cu un spectacol de lumini, sunet, foc și artificii, înaintea proiecției filmului The Show of Shows.

Şi pentru că este vorba despre un festival de film voi trece succint în revistă cele câteva producţii prezente, dezvăluite până acum de organizatori. Festivalul se va deschide cu o premieră mondială: cel mai nou film al regizorului Nae Caranfil, 6,9 pe scara Richter. Vom avea, apoi, o mini cine-gradină zoologică, 10 filme grupate în secţiunea tematică #Animal. Cinema Mon Amour este o secţiune în cadrul căreia vor putea fi vizionate peste 10 documentare care explorează viziuni diferite ale regizorilor asupra propriei meserii și aduc un omagiu artei cinematografice. Cinematografia japoneză va fi reprezentată de 10 filme provocatoare ale regizorului Sion Sono iar cinematografiei lituaniene îi este dedicată secţiunea Focus Lituania. Vom mai avea filme nominalizate la Oscar, filme premiate la festivaluri internaţionale, poveşti reale transpuse pe peliculă şi vom avea cel mai scump film din istoria cinematografiei indiene: Baahubali: The Beginning.


După cum se arată vom avea parte de o ediţie cu adevărat fabuloasă!!

Bilete se pot achiziţiona în avans pe biletmaster.ro!

Este extraordinar cum un festival de film pornit ca o pasiune a ajuns într-un timp relativ scurt să devină o adevărată industrie de artă şi divertisment de rang internaţional. Unul din motivele pentru care sunt mândră că sunt clujeancă este şi acela că dacă spun Cluj primul lucru pe care îmi vine în minte e TIFF, iar TIFF-ul a devenit unul din reperele pe care le recomand celor care mă întreabă ce este emblematic pentru Cluj. 


Festivalul Internațional de Film Transilvania (27 mai – 5 iunie 2016) este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația pentru Festivalul de Film Transilvania.

Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Român, Consiliului Judeţean Cluj, Programului Europa Creativă – MEDIA al Uniunii Europene


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu