joi, 13 octombrie 2016

Filme nominalizate la Oscar 2017 în festivalurile lunii octombrie (AFF şi Comedy Cluj)

85 de ţări şi-au înscris filmele în cursa pentru câştigarea statuetei Oscar 2017 pentru Cel mai bun film într-o limbă străină (Best foreign language film).

Parcurgând lista filmelor propuse le regăsesc cu plăcere unele pe care le-am văzut deja şi care mi-au plăcut, dar şi filme care urmează să fie lansate în cinematografele de la noi şi pe care cu siguranţă le voi viziona.

Am văzut:


Sieranevada în regia lui Cristi Puiu (propunerea României). Filmul a avut premiera la Cannes unde a avut doar cronici laudative. Au urmat apoi prezentarea lui în alte festivaluri internaţionale. Premiera în România a avut loc în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania 2015. Filmul rulează în cinematografe iar eu am să-l revăd în deschiderea Astra Film Festival 2016, luni, 17 octombrie 2016, de la ora 18:00 în Sala Thalia. (AFF 2016 are loc între 17 și 23 octombrie 2016, la Sibiu.)
La Comedy Cluj filmul poate fi (re)văzut la Cinema City Iulius, marţi 25 octombrie începând cu ora 20.00.


Julieta în regia lui Pedro Almodovar este propunerea Spaniei. Filmul este o adaptare a trei nuvele ale scriitoarei Alice Munro iar povestea urmăreşte relaţia mamă-fiică.


Musai trebuie să le văd:


Tony Erdman în regia lui Maren Ade este propunerea Germaniei la Oscar şi are deja recunoaştere internaţională prin premiile FIPRESCI obţinute la Cannes și San Sebastian. Producătorul executiv al acestui film este Ada Solomon. Filmul face parte din programul Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj şi va putea fi vizionat vineri, 21 octombrie, ora 18:00, la Cinema Victoria. (Comedy Cluj se va desfăşura în perioada 21 - 30 octombrie 2016).


Propunerea Italiei, filmul documentare Fuocoammare / Fire at sea în regia lui Gianfranco Rosi a fost premiat cu cu Ursul de Aur la Berlinale 2016. Filmul expune drama a mii de refugiaţi africani ajunși pe insula italiană Lampedusa, fugind din calea războiului și a abuzurilor regimurilor totalitare. Filmul va fi proiectat vineri, 21 octombrie, de la ora 21:30 la Sala Thalia. (Astra Film Festival)

Lista must see o voi actualiza în funcţie de apariţiile în cinematografele de la noi.

Academia Americană de Film va anunța o listă scurtă a candidaților, alcătuită din 9 filme, pentru această categorie în data de 17 ianuarie 2017 și lista finală cu cele 5 nominalizări în data de 24 ianuarie 2017.
Ceremonia de acordare a premiilor Oscar va avea loc în data de 26 februarie 2017 la Teatrul Dolby din Los Angeles.

Anul trecut Oscarul pentru Best foreign language film i-a revenit filmului Son of Saul în regia lui László Nemes (Ungaria).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu