luni, 14 noiembrie 2016

Zilele Filmului LUX revin la Cluj

Parlamentul European consideră că cinematografia, un mediu cultural de masă, poate fi un vehicul ideal pentru dezbatere și reflecție asupra Europei și a viitorului acesteia. În anul 2007 a iniţiat un program, LUX Film Days, şi a creat astfel, un spaţiu de dezbatere asupra problemelor sociale şi politice contemporane, prin intermediul filmului. O altă latură a proiectului o constituie facilitarea distribuţiei şi a promovării filmului european, ajutând astfel industria cinematografică din ţările europene care se confruntă cu dificultăţi economice care sunt agravate de barierele lingvistice. În acest sens, în fiecare an, prin intermediul LUX Film Days sunt alese 3 dintre filmele cu cel mai puternic mesaj social. Acestora li se acordă titlul LUX Film Prize apoi sunt traduse în toate limbile oficiale ale Uniunii Europene după care sunt distrubuite în cinematografe.

Zilele Filmului LUX este un eveniment ajuns la a cincea ediţie în ţara noastră şi se va desfăşura în intervalul 14-16 noiembrie la Cinema Victoria după următorul program:

Luni, 14 noiembrie 
20.00 Proiecție film Ma vie de Courgette (Viața mea de Dovlecel), regia Claude Barras, producție Elveția-Franța (66 min.) 
Este un film de animaţie (o premieră în acest sens printre finalistele LUX) care descrie realitatea dură dintr-un orfelinat cu un umor delicat şi stângaci.

Marți, 15 noiembrie 
20.30 Proiecție film À Peine J’ouvre les Yeux (Când am deschis ochii), regia Leyla Bouzid, producție Franța – Tunisia – Belgia - Emiratele Arabe Unite (102 min.) Filmul îi poartă pe spectatori peste Marea Mediterană, prezentând o tânără generaţie prinsă între disperare şi dragostea pentru propria ţară.
22.20 Dezbatere live cu regizoarea Leyla Bouzid (prin web streaming de la Bruxelles), cu o componentă interactivă pe Twitter 

Miercuri, 16 noiembrie 
19.30 Proiecție film Toni Erdmann, regia Maren Ade, producție Germania – Austria – Romania (162 min.)
Filmul este o tragi-comedie care analizează modul în care cultura corporatistă poate distruge relaţiile de familie, vieţile şi fericirea oamenilor şi adresează o întrebare profundă: cum putem să ne păstrăm umanitatea într-un climat economic dezumanizat?
22.15 Dezbatere Premiul LUX pentru film al Parlamentului European: Irina Nistor și invitații săi în dialog cu publicul – moderator Irina Margareta Nistor.


Cele trei filme sunt finaliste în cursa pentru Premiul LUX al Parlamentului European, ediția 2016. Câștigătorul va fi anunțat în data de 23 noiembrie, la sesiunea plenară a Parlamentului European, la Strasbourg. Mai multe informații se găsesc pe website-ul proiectului: www.luxprize.eu.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu