joi, 23 februarie 2017

O seară la film ... cu Ovidiu Crişan. La madre / De ce, mamă?

Ovidiu Crişan pe "scena" Cinematografului Victoria. Introducerea a fost făcută de criticul de film Ioan-Pavel Azap

Îndrăgitul actor clujean Ovidiu Crişan, a revenit la Cinema Victoria cu o nouă avanpremieră românească a unui film, spaniol de această dată, în care el joacă rolul secundar. În urmă cu exact 2 luni, pe acelaşi ecran avea loc avanpremiera filmului Dimineaţa care nu se va sfârşi în regia lui Ciprian Mega.
Vădit emoţionat, Ovidiu Crişan ne-a mărturisit că se bucură enorm de mult că producătorii au făcut această programare de proiecţie la Cluj, cu 2 zile înainte de premiera oficială a filmului în România, care va avea loc la Bucureşti în data de 24 februarie.

La madre / De ce, mamă? în regia lui Alberto Morais a fost turnat în 2015, în Spania, lângă Valencia. Producătorii spanioli aveau nevoie de un actor român în rolul lui Bogdan. Au făcut castingul iar Ovidiu Crişan a fost cel care a convins cel mai bine. Chiar dacă a fost un rol greu, solicitant, diferit de rolurile jucate şi de stilul de muncă deprins până acum în producţiile româneşti, acesta i-a adus o experienţă inedită: "E un alt stil de cinema, în primul rând acolo se muşcă mai mult cuvântul, e cam ca la noi la teatru." a afirmat acesta. În ciuda faptului că a interpretat rolul unui român plecat la muncă în Spania, a trebuit să înveţe limba spaniolă, limbă care înainte îi era total necunoscută.

Acest efort, această nouă experienţă, a fost extrem de benefică pentru cariera de actor de film a lui Ovidiu Crişan: acesta a fost nominalizat la Premiile Goya la categoria Cel mai bun actor în rol secundar. Filmul a mai avut alte 14 nominalizări la echivalentul Oscarului pentru industria cinematografică spaniolă (pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu original, cea mai bună muzică originală, cele mai bune actriţe în rol principal şi secundar, cea mai bună revelaţie-actor (Javier Mendo), cea mai bună producţie, cea mai bună imagine, cel mai bun montaj, cea mai bună direcţie artistică, cele mai bune costume, cel mai bun machiaj şi coafură şi cel mai bun sunet).

Filmul urmăreşte drama prin care trece un tânăr de 14 ani şi strădania lui în a-şi găsi identitatea şi stabilitatea într-o societate săracă, alături de o mamă şomeră, cu o viaţă personală instabilă şi incapabilă să se ocupe de ea înseşi. Urmărit de serviciile sociale pentru a fi dus la centrul de minori, Miguel (interpretat excepţional de tânărul actor Javier Mendo) îşi caută refugiu în casa lui Bogdan (interpretat de Ovidiu Crişan), un fost iubit al mamei sale. Bogdan îl ajută pe Miguel să îşi găsească un loc de muncă, trecând peste supărarea ce o avea pe mama acestuia. Când mama lui nu-i mai răspunde la telefon, Miguel o caută iar lucrurile iau o nouă turnură.

E un film de la care am ieşit îngândurată pentru că povestea lui Miguel, chiar dacă nu este un caz real propriu-zis, este o poveste pe care mulţi tineri o trăiesc, din nefericire... E un film altfel, e un film care trebuie văzut!

Felicitări Ovidiu Crişan!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu